16 rekordvarme måneder på rad

Verden holdt fortsatt koken i august, selv om mange forskere trodde at rekordvarmen ville ta slutt.

ITALY-WEATHER-HEATWAVE

HETT: Turister kjøler seg ned under en varmebølge i Roma i august. Måneden ble 0.92°C varmere enn normalt (det vil si gjennomsnittet for det 20. århundret), ifølge NOAA.

Foto: FILIPPO MONTEFORTE / Afp

– Vi visste det ville bli varmt, men dette ville jeg likevel aldri satt pengene mine på, sier klimaforsker Hans Olav Hygen om den ekstreme varmen.

Trodde det var slutt i juli

Det har vært hakk i platen lenge nå: Hver eneste måned siden mai 2015 har vært rekordvarm og den ene måneden har overgått den andre.

Da juli 2016 slo til med tidenes aller høyeste temperatursnitt noensinne registrert trodde mange det ville være en «grande finale». Nå var det slutt på varmen.

Men den gang ei.

Ferske tall fra amerikanske NOAA viser at også august var rekordvarm, på tross av at det varme værfenomenet El Niño har gitt seg.

Global temperatur august 2016

FÅ STEDER ER KALDERE ENN NORMALT: Her kan du se hvordan varmen fordelte seg på kloden i august 2016.

Foto: NOAA

– Sier noe om menneskenes påvirkning

Klimaforsker Bjørn Samset (CICERO) er blant dem som følger temperaturdramaet som har utspilt seg det siste året. For en måned tilbake trodde han det ville være slutt på rekordene.

– Jeg er litt overrasket ja. Jeg hadde ventet en nedgang.

Dette sier noe om effekten av det naturlige værfenomenet El Niño kontra menneskenes påvirkning, sier forskeren.

– Det viser at den delen av rekordene som er på grunn av global oppvarming er viktig, og at naturlig variasjon kanskje er en mindre faktor dette året. De neste månedene vil vise.

– Ville aldri satt penger på dette

Det er ingen tvil om at verden går mot en ny global varmerekord når året 2016 skal oppsummeres. Spørsmålet er hvor overlegen rekorden blir, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

– Det å snakke «rekord» med så stor margin som det ligger an til nå, er ekstremt.

I grafen under viser Hygen hvordan temperaturen de neste månedene kan bidra til å heve eller senke årsgjennomsnittet (det gule feltet):

Global temperatur 2016 akkumulert

DET BLIR UANSETT REKORD: Det gule feltet viser hvor årsgjennomsnittet for 2016 kan ende, avhengig av hvor varmt eller kaldt det blir i september-desember. Grafen er basert på tall fra NASA, som i stor grad tilsvarer tallene fra NOAA som er omtalt i denne saken.

Foto: Hans Olav Hygen (MET)

Hva skjer videre? La Niña forvirrer.

Hvor varme eller kalde blir de siste månedene i 2016? Akkurat nå hersker det stor forvirring blant dem som lager prognoser.

Gutter leker med gjørme i Ambo på, Sør i Tarawa i Stillehavet

STILLEHAVET: Når værfenomenene El Nino og La Nina oppstår her, påvirker det gjerne temperaturen på hele kloden.

Foto: DAVID GRAY / Reuters

Forskere har lenge trodd at kalde La Niña skulle oppstå i kjølvannet av El Niño, men nå spriker La Niña-prognosene i alle retninger.

Mens japanske meteorologer mener at La Niña er her allerede, har amerikanerne «avlyst» værfenomenet. I Australia er forskerne avventende. ​Forklaringen er at værbyråene definerer La Nina på ulikt vis, forklarer Climatecentral.

Får vi 17 rekorder på rad?

Dersom kalde La Niña vokser frem i september er det sannsynligvis slutt på rekordvarmen, sier forskerne Hygen og Samset.

Dersom værfenomenet ikke dukker opp kan historien bli en annen. Og kanskje kan du lese saken «17 rekordvarme måneder på rad» her på Yr om en måneds tid.

I mellomtiden kan du gjenoppleve noen av disse rekordsakene fra månedene som har gått. Har du forslag til hvordan vi evt kan omtale en ny rekord, send gjerne en epost: