– Denne rekken er helt eksepsjonell

Aldri før har verden holdt koken så lenge som de siste femten månedene. Men nå er det kanskje slutt – for denne gang.

Global temperatur juli 2016

SLIK FORDELTE VARMEN SEG I TIDENES VARMESTE MÅNED: Det var svært få steder i verden som var kaldere enn normalt (de blå feltene) i juli 2016. Måneden ble den varmeste som noensinne er registrert på kloden.

Foto: NOAA

Rekordvarmen satte inn i mai 2015 og varte gjennom juni, juli, august, september, oktober, november, desember, januar, februar, mars, april, mai, juni – og nå også juli. Det viser ferske tall fra det amerikanske værbyrået NOAA.

Bjørn Samset

KALDERE: Det naturlige værfenomenet La Niña kan hindre temperaturstigning i tiden fremover, sier Bjørn Samset.

Foto: Universitetet i Oslo

– Denne rekken er helt eksepsjonell. Det har ikke skjedd noe lignende siden vi begynte å måle temperatur på kloden skikkelig, sier klimaforsker Bjørn Samset (Cicero) og viser til temperaturmålinger gjort i snart 140 år.

Det er kombinasjonen av det varme værfenomenet El Niño og global oppvarming som har fått temperaturen på kloden til å nå nye høyder det siste året.

– Forskerne ventet at 2016 skulle bli varmt, men dette ligger i øvre grense, sier Samset.

Juli og februar topper det hele

I rekken av rekordvarme måneder er det to måneder som utpeker seg:

  • I februar gjorde temperaturen et kjempehopp og måneden ble hele 1,32 grader over det som er vanlig i februar. Aldri før har forskerne sett et så stort avvik fra normaltemperaturen.
  • I juli var temperaturen 0,87 grader over normal julitemperatur. Det gjorde juli til den absolutt varmeste av alle måneder siden målingene startet i 1880 (avviket er størst i februar, men siden juli er så varm i utgangspunktet, gjør økningen på 0,87 grader at juli 2016 blir den varmeste som noen gang er registrert).

Verden blir varmest i juli, når det er sommer på den nordlige halvkule, forklarer Samset.

– Det henger sammen med hvordan jorda bikker. Det er også mer land på den nordlige halvkule som blir raskere varmet opp.

Også NASA har kåret juli til tidenes absolutt varmeste måned. NASA-direktør Gavin Schmidt fremstiller temperaturen slik en twittermelding:

Laster Twitter-innhold

– Snart er det slutt på rekordene

I juni ble El Niño offisielt avsluttet. Nå ser forskerne tegn til at en moderat versjon av den kalde søsteren, La Niña, er på vei.

At verden blir kaldere er synlig i temperaturmålingene, hvor avviket fra normal temperatur blir stadig mindre.

– Jeg tipper at også august blir ganske varm, kanskje også den varmeste augustmåneden, men etter det er det slutt, sier Samset.

Pausen blir kortvarig

– Det kan høres ut som vi har hakk i platen, uttalte NOAA-forskerne da mars ble kåret til den ellevte rekordvarme måneden på rad. Allerede måneden før manglet de ord for å beskrive det som skjedde.

Nå kan det bli en kort pause i alt rekordpratet, men når året 2016 skal oppsummeres blir det på'an igjen.

– At året 2016 blir rekordvarmt er hevet over enhver tvil, sier Samset.

I 2017 vil temperaturene mest sannsynlig synke.

– Kanskje får vi også en ny flat periode, sier forskeren og sikter til årene etter den kraftige El Niño-en i 1998 hvor temperaturkurven flatet ut.

Et alternativ er selvsagt at temperaturen går oppover.

– Det vil være ubehagelig for det betyr at oppvarmingen går raskere enn vi har trodd, avslutter Samset.