Uværet nærmer seg med stormskritt

Bølgene kan bli 10 meter høye, noen steder kan få over 90 millimeter nedbør og det skal blåse full storm langs kysten i kveld. Men Meteorologisk institutt sender ikke ut ekstremværvarsel.

Uvær

KRAFTIG LAVTRYKK: De største nedbørsmengdene kommer i området fra Sogn og Fjordane til Helgeland, mens den kraftiste vinden kommer i Vest-Finnmark, Troms og Vesterålen.

Foto: yr.no/kart

Tidligere i uken fryktet Meteorologisk institutt at uværet som treffer området fra Sogn og Fjordane til Øst-Finnmark skulle utvikle seg til et ekstremvær.

De sendte ut fase a, som betyr at de økte overvåkingen av uværet i frykt for ekstremvær. Dagens prognoser tyder på at de ikke sender ut fase b, som er varsel om ekstremvær.

– Det blir ikke aktuelt å sende ut ekstremværvarsel for Nordland, Troms eller Finnmark. De siste prognosene tyder på at uværet ikke tilsvarer kriteriene til et ekstremvær, bekrefter meteorolog Magnus Ovhed ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Overvåkingen av fase a er også avsluttet for Vestlandet og Trøndelag bekrefter Meteorologisk institutt fredag formiddag klokken ti, men de har sendt ut OBS-varsler for 12 fylker!

Forbered deg på kraftig uvær

Men uværet er langt fra avblåst! Det skal blåse full storm 25 meter per sekund langs kysten av Nordland og Troms, og sterk storm 30 meter per sekund utsatte steder i Finnmark.

– Det er et skikkelig vinterlavtrykk, uten tvil. Så folk må forberede seg på mye dårlig vær og kraftig vind. Vest-Finnmark får den sterkeste vinden, og Øst-Finnmark får en del fjellbølger så lokalt kan kraftig vind slå ned fra formiddagen og utover dagen, sier Ovhed.

  • Full storm: Vesterålen, Troms, Helgeland, Saltfjellet, Salten, Ofoten og Lofoten, Trøndelag, Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane.
  • Sterk storm: Kyst- og fjordstrøkene i Finnmark.

– Ikke oppsøk uværet

Stormen treffer fra sørvest så den holder seg langs kysten og på utsatte steder. Men selv om mange er vant til mye vær, bør ikke grensene testes.

Storm i Hammerfest 2003

STORM: Meteorologen anbefaler folk å holde seg unna kysten.

Foto: Eivind Klykken

– Det har vært populært de siste par årene at folk drar ut for å fotografere og se på det mest dramatiske været. Da begir folk seg ut på farlige saker. Full storm og sterk storm er ikke til å leke med, så ikke oppsøk uværet, understreker meteorologen.

I full og sterk storm kan trær bli røsket fra opp fra roten, det kan bli store skader på hus og bølgene er høye og lange med overhengte kammer.

10 meter høye bølger

Småbåter bør fortøyes, og folk bør unngå båtturer fredag kveld og natt til lørdag.

– Det blir 13 meter høye bølger ute til havs, mens nærmere land minker de til 9–10 meter, men det er fortsatt ganske mye, forteller meteorologen.

Kan bli over 90 millimeter nedbør

Trøndelag

STORE NEDBØRSMENGDER: Området fra Sogn og Fjordane til sør i Nordland får store nedbørsmengder.

Foto: Meteorologisk institt

De største nedbørsmengdene ventes i Sogn og Fjordane, Møre og Romsdal, Trøndelag og sørlige deler av Helgeland, og NVE har sendt ut flomvarsel.

– Det kommer mellom 60 og 90 millimeter nedbør på 12–18 timer, mens noen steder i Trøndelag er det snakk om over 90 millimeter, sier meteorologen.

Satellitt

Animasjon av uværet på vei mot Nord-Norge fra Satelitten Meteosat 10.