Orkan flere steder langs kysten

Natt til søndag var det orkan flere steder langs kysten. På Helgelandskysten traff «Hilde» traff hardest etter midnatt.

Vind i kveld

VIND: Rød farge indikerer sterk storm og lilla orkan. Prognosekartet er for klokken 22 i kveld når ekstremværet er på sitt verste.

Foto: Meteorologisk institt

– Det har vært orkan, vind med middelstyrke på over 63 knop (32,6 meter per sekund), flere steder langs kysten lørdag kveld, sier statsmeteorolog Haldis Berge ved Vervarslinga på vestlandet til NRK.

Rundt en time før midnatt varslet Meteorologisk institutt sterk storm 30 meter per sekund og kortvarig orkan 35 meter per sekund ytterst på kysten fram til tidlig søndag morgen.

De lokale vindkastene inn over land var ventet å komme opp i mellom 40 og 50 meter per sekund, i tillegg til mellom 13 og 15 meter høye bølger inn mot kysten.

På Nordøyan fyr i Vikna kommune i Nord-Trøndelag var middelvinden 39 meter per sekund, med vindkast oppe i 49 meter per sekund. Middelvinden på Sklinna fyr i Leka kommune i samme fylke ble målt til 35 meter per sekund, med vindkast oppe i 44 meter per sekund.

Ørland på Fosen i Sør-Trøndelag kunne skilte med middelvind målt til 23 meter per sekund, og vindkast på 39 meter per sekund.

Farlig vind

Før midnatt var stormsenteret rett vest for kysten av Nordland. Derfra fortsatte det deretter raskt østover mens det ble gradvis svekket.

På Helgelandskysten nådde vinden toppunktet rundt klokken 01.00 - 02.00. Vinden var delvis sørvestlig, slik at det var fyrstasjonene og de ytre strøkene som ble sterkest rammet.

Fra klokken åtte lørdag var det ventet orkan langs kysten og at enkeltbølger på over 20 meter treffer land.

– Vi har oppgradert ekstremværvarselet. Det blir vestlig sterk storm 30 meter per sekund, men det kan også bli kortvarig orkan 35 sekundmeter ytterst langs kysten. Det er farlig, understreker meteorolog Kjersti Opstad Strand ved Vervarslinga på Vestlandet lørdag kveld.

Vinden beveget seg da med en fart på over 100 kilometer i timen.

– Lokalt kan det bli vindkast på 40–50 meter per sekund, og disse kan slå ned innover land i Trøndelag og Helgeland, sa meteorologen.

I full storm røskes trær opp med roten og det blir store skader på hus. Sterk storm er hakket sterkere, mens orkan er den sterkeste vindstyrken vi opererer med i Norge og gir enorme ødeleggelser.

  • Tagg værbildene dine på Instagram med #yrbilder og send tips og bilder på SMS/MMS til 03030 eller 03030@nrk.no.

Like sterk som «Dagmar»

Ekstremværet Hilde

«Hilde» rammer Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Helgeland, men den aller sterkeste vinden treffer områdene lengst nord.

Foto: yr.no/kart

Allerede fra klokken åtte lørdag var det ventet orkan.

– Vinden har allerede begynt å øke. Det blåser sørvestlig full storm langs kysten av Møre og Romsdal og fra klokken 19 øker den i Trøndelag. Men det er først mellom 21 og 22 at vinden dreier på vest, og det er da det kommer til å blåse langt innover land og bli farlig.

Ut over søndag morgen minker vinden, men den vil fortsatt henge igjen utover dagen.

Under ekstremværet «Dagmar» i 2011 ble over 100.000 strømløse, seilbåter ble kastet på land og hus ble ødelagt. Da blåste det sterk storm og vestlig orkan, like sterk vind som «Hilde» har!

Den verste naturkatastrofen Norge har opplevd siden 1867 var nyttårsorkanen 1. januar 1992. Da ble det målt vindkast på 62 meter per sekund.

Meteorologisk institutt sender kun ut varsel om ekstremvær når det er fare for liv og verdier.

– Så sterk vind fra vest er veldig sjelden. Vi holder godt på ordet ekstremvær, så når vi først varsler det blir det virkelig farlig, sier Opstad Strand.

Satelittbilde klokken 18 av Hilde

EKSTREMVÆR: Satellittbilde av «Hilde» klokken 18:00 i kveld. Lavtrykket ligger like utenfor kysten, men treffer med full styrke klokken ni lørdag kveld. «Hilde» rammer Sør-Trøndelag, Nord-Trøndelag og Helgeland, men den aller sterkeste vinden treffer områdene lengst nord.

Foto: Meteorologisk institutt/Satelittbilde