Her angriper vinteren

Vintervær har brutt ut fra Nordpolen og nå strømmer snøbygene sørover. Det hele tar seg usedvanlig godt ut, særlig om du ser det fra satellitt.

Satellittbilde 13. april 2016

PÅ RAD OG REKKE: Snøbygene fremstår som små velorganiserte bomullsdotter på dette satellittbildet. Bygene beveger seg i retning sørøst og treffer Finnmark og Troms.

Foto: NOAA

Denne uken går vinteren til angrep fra nord, og i dag kommer bevisene som perler på en snor for meteorologene i Tromsø.

Ikke bare kommer snøbygene i rykk og napp utenfor kontoret deres, men også på satellittbildene setter bygene tydelige spor.

– Det er råstilige bilder som viser snøbygene veldig godt, sier Trond Robertsen ved Værvarslinga for Nord-Norge.

Det optiske bildet over er tatt av en amerikansk satellitt, mens bildet under er et radarbilde tatt av den europeiske satellitten Sentinel 1A:

Satellittbilde 13. april 2016

VÆRKUNST: Nederst i bildet ser du toppen av Finnmark. Utenfor kysten strømmer bygene på i retning sørøst (du ser dem som små 'dotter'). Når vinden får blåse jevnt, uten å bli forstyrret av fjell, oppstår gjerne slike mønster i snøbygene.

Foto: Sentinel 1-A

Været blir til langs iskanten

Store deler av havområdet i Arktis er dekket av is akkurat nå, selv om det i år er rekordlite is for årstiden å være.

Iskanten markerer starten på området i Antarktis som er dekket av is

DETTE ER ISKANTEN: Her møtes åpent og isdekket hav. Iskanten flytter seg sørover om vinteren og trekker seg nordover om sommeren.

Foto: Meek, Tore / NTB scanpix
Trond Robertsen

FASCINERT: Trond Robertsen jubler over dagens satellittbilder fra nord.

Foto: Håvard Larsen/met.no

Det er der isen slutter og det åpne havet «begynner», at ting skjer, forklarer Robertsen.

– Når den kalde lufta kommer ut over det varme havet, fordamper fuktigheten i lufta. Så strømmer lufta ned over kysten og lesser av seg all snøen, sier han og forteller at iskantens plassering har mye å si for været i nord.

Et jevnt mønster i snøbygene

Vinden får leke fritt når den kommer fra nordvest som i dag. Det er ingen fjell eller annen topografi som får forstyrre.

Dermed vokser det frem et jevnt mønster i snøbygene, som følger vindretningen. Mønsteret trer frem når du får det hele litt på avstand.

– De små klumpene du ser på satellittbildene er snøbyger. Det er varmlufta som samler seg og stiger. I mellom bygene er det blå himmel og sol, sier Robertsen.

På bildet under får du et inntrykk av hvordan været har artet seg på fastlandet i nord denne dagen. Snøen laver ned i ene øyeblikket, solen stråler i det neste:

Ny satellitt skytes opp neste uke

Slike satellittbilder som du ser i denne saken blir brukt av meteorologene hver eneste dag, og bidrar blant annet til å gi varslene en virkelighetssjekk.

Neste uke blir en ny værsatellitt skutt opp, dersom alt går etter planen. Denne heter Sentinel 1B og skal ta litt andre bilder enn «søsteren», Sentinel 1A (som har tatt det ene bildet lenger opp i saken).

Her kan du se ferske satellittbilder på Yr

Sentinel 1

TAR BILDER AV VÆRET: Sentinel 1A (bildet) overvåker været døgnet rundt og tar slik bilder som er vist i denne saken.

Foto: ESA

Les mer om satellittene som måler temperaturen på jorda: Satellitter og termometre er ikke helt enige om hvordan temperaturen på kloden endrer seg. Hvem skal vi egentlig stole på? Må vi velge?