Rekordlite is i Arktis denne vinteren

Vinteren lengst nord er over. Nå viser ferske tall at årstiden i Arktis ble langt fra normal og at isen har hatt usedvanlig dårlige levekår.

Solnedgang i Arktis

SMELTEPUNKT: Solen gir lite varme i Arktis om vinteren. I år har likevel varm sønnavind og varmt hav gitt dårlige levekår for havisen. I slutten av desember var det målt null grader.

Foto: NASA

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

En fersk rapport fra National Snow & Ice Data Center (NSIDC) viser at isen i Arktis har hatt den minste utbredelsen noensinne målt vinterstid. Samtidig blir isen tynnere.

Jan-Gunnar Winther

BEKYMRET: Global oppvarming skjer fortere i Arktis enn andre steder, sier Jan Gunnar Winther.

Foto: Eivind Molde / NRK
Isdekke i Arktis mars 2016

MARS 2016: Slik var utbredelsen i mars, i gjennomsnitt. Isdekket har vært under normalen de fleste steder.

Foto: National Snow & ice Data Center

Dette er ikke gode nyheter, skal vi tro Jan Gunnar Winther, direktør ved Polarinstituttet.

– Det er bekymringsfullt fordi reduksjonen nå ikke bare skjer om sommeren, men også om vinteren.

Et magert maksimum

Isen i Arktis endrer seg året rundt. Den smelter gjennom sommerhalvåret og når et minimum i september. Så kommer vinteren og isen vokser jevnt og trutt frem mot et maksimum i mars.

I år nådde isen sitt maksimum 24. mars, ifølge den ferske NSIDC-rapporten, og satellittmålinger viser at utbredelsen i år var den minste siden målingene startet i 1979.

Marginene er imidlertid små: Utbredelsen i 2015 var også liten og på grunn av usikkerhet i målingene velger forskerne å si at de to årene tangerer hverandre.

– Dobbel bekymring

Issmelting i Arktis er mest et sommerfenomen. Trenden er at isdekket i september blir stadig mindre. De nye målingene viser at isen nå også blir redusert om vinteren, sier Jan Gunnar Winther.

– Det er et mønster som gir grunn til bekymring. En dobbel bekymring.

Isen trekker seg tilbake fortere enn det beregningene tilsier, legger Winther til. Og kanskje legger vinterens isutbredelse grunnlaget for sommerens utbredelse?

– Det kan bli lite is i september. Kanskje får vi et nytt rekordår.

Utvikling av isdekket i Arktis, normal, 2012 og 2016

2016 VS REKORDÅRET 2012: Det grå feltet viser et gjennomsnitt, mens den grønne stiplede linjen viser hvordan isdekket endret seg i løpet av rekordåret 2012. Den røde stiplede linjen viser utviklingen så langt i 2016. Forskerne trodde at isens maksimum var nådd tidlig i mars, men så begynte isen å vokse igjen frem mot 24. mars.

Foto: National Snow & Ice Data Center

Tror vinterisen kan bli sterkere

Ingrid Onarheim

FORUTSÅ DET HELE: Ingrid H. Onarheim oppdaget varmt havvann et år før det nådde iskanten i Arktis.

Foto: Lars Smedsrud

Ved Bjerknessenteret i Bergen tror også forsker Ingrid H. Onarheim at sommerisen kan bli påvirket av det som har skjedd i vinter.

Men når hun ser på vintrene som kommer er hun forsiktig optimist. Beregninger viser at kjølig havvann kan strømme nordover til Arktis de neste årene, og nettopp havtemperaturen er avgjørende for isens tilstand - spesielt i Barentshavet.

– Dermed kan vi kanskje forvente mer is på vintertid fremover. Det er en god ting, sier Onarheim.

Selv har Onarheim forutsett årets milde vinter i nord ved å måle uvanlig varmt havvann i Golfstrømmen – et helt år før vannet faktisk nådde isen.

Varme vinder fra sør er en annen grunn til at isen har hatt dårlig kår i vinter, legger Onarheim til. Temperaturene i Arktis har vært langt over gjennomsnittet og det hele toppet seg med null grader i slutten av desember: Da kan isen i enkelte området ha blitt hele 30 prosent tynnere på kort tid, ifølge NSIDC.

Yngre og tynnere

Isen i Arktis blir ikke bare mindre i utstrekning. Den blir også både yngre og tynnere. Grafikken under viser hvordan en stadig større del av isdekket i mars måned består av tynn, ung is.

– Til syvende og sist betyr det at isen i Arktis ikke lenger lever særlig lenge, avslutter NSIDC sin rapport med.

Tykkelse på sjøisen i Arktis

TYKKELSE: Siden 1985 har det blitt mer av den tynne, unge isen og mindre av den solide fem år gamle isen. Når isen smelter om sommeren er et tynnere isdekke en naturlig konsekvens. Isen får bare vinterhalvåret å vokse på, før den smelter igjen.