Når dannes frostrøyk?

Har du noen gang sett tåke over vann eller i nærheten av vann om vinteren? Dette kalles frostrøyk.

Vintersol

VAKKERT: En båt tøffer utover Oslofjorden i lave vintersol, innhyllet i frostrøyk fra sjøen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / NTB scanpix

Oskar bor ved Altafjorden, og har observert at frostrøyken legger seg når det er vindstille og minus 18 grader. Han lurer på hvor mange grader forskjell det må være mellom vann og luft før frostrøyk dannes.

Svaret på dette spørsmålet er at det må være minst 10 °C forskjell på temperaturen i vannet og i lufta. Har vannet eller havet en temperatur på 1 °C, og temperaturen i lufta er -9 °C eller mindre, er muligheten for frostrøyk til stede.

Kjært barn har mange navn

Frostrøyk

KONTRAST: Frostrøyken oppstår når det er minst ti graders forskjell på temperaturen i vannet og lufta.

Foto: Mariann Foss

Frostrøyk, sjørøyk, frosttåke, damptåke... Ja, det er mange navn til dette meteorologiske fenomenet.

Det dannes når kald luft blåser eller trekkes ut over relativt varmt vann. I de fleste tilfeller er temperaturforskjellen så mye som 15 °C eller mer.

Lufta tar opp fuktighet og varme ved kontakt med vannflaten, og blandes med kaldere luft slik at dampen kondenseres. Altså først skjer det en fordampning, deretter en kondensering.

Frostrøyk er ikke uvanlig vinterstid over Oslofjorden og innsjøene på Østlandet, men det forekommer også i andre deler av Norge. En betingelse er at ikke vannet har frosset helt igjen.

Tåka blir tettere og kan bli liggende lenge

Frostrøyk kan opptre over fjorder, elver eller innsjøer i rolig, kaldt og klart vær.

Med kald og tung luft nær vannoverflaten og varmere luft over (inversjon) kan frostrøyken bli så tett at det blir frosttåke. Når tåka ligger i et lavt område eller i en grop, skal det mer til for at tåka forsvinner. Vind, snø eller utskifting med mildere luftmasser kan løse opp tåka.

Les også: Derfor blir det tåke

Frostrøyk

Frostrøyk er et tegn på kaldt vintervær.

Foto: Mariann Foss