Verden rekordvarm også i juli

Mens nordmenn hutret seg gjennom sommeren har resten av verden svettet.

SPAIN-WEATHER-HEAT-BEACH -

SPANIA: Landet har opplevd flere runder med hetebølge i juli. Her kjøler folk seg ned på stranden Malagueta under den første runden med voldsom varme, 5. juli.

Foto: Jorge Guerrero / Afp

Med en heller kjølig norsk juli i mente kan det virke rart, men globalt sett var dette den varmeste julimåneden som noensinne er registrert, ifølge ferske tall fra NASA. Målinger av temperatur har vært gjort siden 1880.

På bildet under kan du se hvordan Norge, Sverige og områdene østover lå i en lomme av kjølig luft (blå farge). Samtidig var det unormalt varmt på store deler av kloden.

Global temperatur juli 2015

SLIK FORDELTE VARMEN SEG: Temperaturen i juli var i gjennomsnitt på 0,75 grader over normalt (gjennomsnittet av temperatur fra 1951-1980). Men varmen fordelte seg ikke jevnt over kloden. Rød farge viser steder med temperatur over normalen, mens blå farge er temperatur under normalen.

Foto: NASA GISS

Svett start på året

Julitallene fra NASA viser at måneden var 0,75 grader varmere enn normalt. Også i juni ble det satt ny global varmerekord med 0,79 grader over normalen (NASA).

De to sommermånedene føyer seg inn i en lang rekke av varme måneder i 2015. Beregninger fra det amerikanske værbyrået NOAA viser at hele det første halvåret av 2015 rekordvarmt.

En enda svettere slutt?

Nå er værfenomenet El Nino under oppseiling i Stillehavet, noe som kan bidra til å løfte den globale temperaturen ytterligere i månedene som kommer. Dermed ligger mye til rette for at året 2015 ender opp som det varmeste noensinne registrert.

Det er ikke lenge siden verdens sist opplevde et rekordvarmt år. 2014 smøg seg så vidt forbi tidligere varme år på statistikken, noe som til slutt ble bekreftet av FN.

IRAQ-HOLIDAY An Iraqi policeman sprays water on his face to beat the heat in Baghdad

IRAK: En politimann i Bagdad sprayer vann i fjeset 16. juli. Myndighetene har erklært dagen som en offisiell fridag på grunn av varmen.

Foto: AHMED SAAD / Reuters
FRANCE-AGRICULTURE-WEATHER-CLIMATE

FRANKRIKE: En bonde skuer ut over en uttørket kornåker 30. juli. Deler av Europa, og spesielt Frankrike, har opplevd voldsom varme i juni og juli. Varmerekordene har stått i kø.

Foto: PHILIPPE DESMAZES / Afp

Satellittene ikke helt enige

Målingene beskrevet over er i hovedsak gjort på bakken, med termometre på fastland og ute på havet.

NASA måler også temperatur indirekte med satellitter. Disse målingene startet i 1979, altså nesten hundre år senere enn bakkemålingene, og viser at årets juli var den åttende varmeste som er målt, ifølge Accuweather.com.

CORRECTION-JAPAN-WEATHER-HEATWAVE

JAPAN: Temperaturen i Kumagaya nærmer seg 40 grader 26. juli.

Foto: KAZUHIRO NOGI / Afp