FN: – 2014 var rekordvarmt

Med svært knapp margin ble 2014 tidenes varmeste, sier FN. Dermed settes kanskje også et offisielt punktum for debatten om temperaturen i året som gikk.

South Africa Heatwave

Varmebølge: 2014 startet på svært varmt vis i Sør-Afrika og myndighetene rådet folk til å ta forholdsregler i varmen.

Foto: Schalk van Zuydam / Ap

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

2014 troner alene på toppen av FNs liste over varme år i verden. Det forteller FN-organet Verdens meteorologiorganisasjon (WMO) i en pressemelding som ble offentliggjort mandag.

FN er en av flere tunge aktører som rangerer 2014 på denne måten. Men det er også dem som vil det annerledes.

Het debatt om varmerekord

Sinn ble satt i kok da amerikanske NOAA og NASA erklærte at 2014 var det varmeste året som er registrert siden målingene startet i 1880. Klimaskeptiske røster mente at de uttalte seg for bombastisk og at usikkerheten knyttet til dataene var stor.

Da britiske MetOffice offentliggjorde sine tall for global temperatur noen dager senere var de langt fra like sikre som sine amerikanske kolleger. 2014 tangerte det tidligere rekordvarme året 2010, var britenes konklusjon. Tallene var for usikre til at en «vinner» kunne kåres.

FN: – Trenden er viktigst

Som britene understreker WMO at usikkerheten knyttet til temperaturtallene er stor og at avstanden til de andre varme årene er marginal.

Det er bare 0,02 grader som skiller temperaturen i 2014 fra 2010, mens usikkerhetsmarginen er på 0,10 grader.

På tross av usikkerheten kårer altså Jarraud og kollegene 2014 til tidenes varmeste.

– Den overordnede trenden med oppvarming er viktigere enn rangeringen av et enkelt år, sier generalsekretær Michel Jarraud i WMO.

Laster Twitter-innhold

Varmt uten El Niño

Det er en ting som er verdt å merke seg ved væråret 2014, skriver WMO:

Varmerekorden ble satt uten drahjelp fra dette varme værfenomenet El Niño.

El Niño oppstår når atmosfære og havstrømmer i Stillehavet med års mellomrom endrer karakter. Fenomenet har innvirkning på været over store deler av kloden og kan bidra til å gjøre den globale temperaturen unormalt høy.

Av de femten varmeste årene siden målingene startet, har fjorten av disse kommet etter årtusenskiftet. Det femtende året på listen, 1998, hadde en usedvanlig kraftig El Niño-forekomst.

Når WMO nå har kåret 2014 til det varmeste året er dette gjort med utgangspunkt i data fra andre aktører, blant annet NASA, NOAA og MetOffice.

År med El Niño-forekomst

Grafen viser hvilke år det varme fenomenet El Niño og det kaldere fenomenet La Nina har slått til.

Foto: WMO
Laster Twitter-innhold