Strever naturen etter høytrykk?

Starten av året 2014 har værmessig blitt preget av et standhaftig høytrykk over vestlige Russland. Er et høytrykk «sterkere» enn et lavtrykk, spør yr.no-leser Øyvind Lohn.

Fjellet

Høytrykk og fint vær: Vinden blåser fra steder med høyt trykk til steder med lavere trykk. Naturen jobber på spreng for å jevne ut forskjellene i atmosfæren.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Er det slik at naturen strever etter et høytrykk?

Nei, naturen strever ikke etter et høytrykk. Kort sagt kan vi si at naturen søker likevekt.

Sola lager ubalanse

Sola er jordas store energikilde. Ulike steder på jorda mottar ulik mengde energi.

Forskjellene i energibalansen setter opp horisontale trykkforskjeller i atmosfæren og slik skapes det en ubalanse. For å utjevne forskjellene i trykk setter atmosfæren opp store vindsystemer.

Luft under høyt trykk vil bevege seg mot et sted med lavere trykk. På grunn av jordas roasjon vil ikke lufta gå i en rett linje fra høytrykk til lavtrykk, men få en roterende bevegelse.

Tar aldri slutt

Siden jorda hele tiden mottar energi fra sola vil atmosfæren aldri komme i balanse.

Eksisterende lavtrykk og høytrykk vil flytte på seg og etter hvert forsvinne, men nye trykksystemer vil hele tiden dannes.

Noen ganger, som i januar i år, vil det storstilte sirkulasjonsmønsteret føre til at et høytrykk vil ligge omtrent i ro over et område. Værsituasjonen dette gir vil være til glede for noen og til frustrasjon for andre.

Mer lavtrykk enn høytrykk i Norge

For Norge sin del er langvarige høytrykkssituasjoner noe som ikke inntreffer jevnlig. Dette er fordi vi ligger i det såkalte vestavindsbeltet der det er mest vanlig at lavtrykkene dominerer været.

Både når du opplever strålende solskinn eller voldsomme stormer, kan du tenke for at naturen jobber på spreng for å jevne ut forskjellene i atmosfæren, – enten du vil det eller ei.

Les mer om: