Slik oppstår de vakre isrosene

På kalde dager er det eneste som blomstrer isrosene. Men hvordan oppstår de, og hvorfor får de forskjellige mønster?

– Dette er det flotteste rimfrost-mønsteret jeg har sett. Rakk å ta bildet av det før det forsvant fra takvinduet, skriver fotograf Kristin Bay på yr.no sin facebookside hvor hun delte bildet.

Iskrystaller på ruten

MØNSTER:Kominasjonen av riktig fuktighet i luften og temperaturer skaper de fine rosene.

Foto: Kristin E. Bay

Meteorolog Kjersti Opstad Strand har tatt en titt på bildet som yr-brukeren har tatt.

– Wow, fint bilde av isroser! Disse fine isrosene oppstår i tørt vær hvor underlaget blir avkjølt til frysepunktet, og fuktigheten i luften fryser direkte på ruten, forklarer meteorologen.

Slik dannes isrosene

Når isroser dannes er det ikke nedbør eller snøfall som har lagt seg på bilruten eller takvinduet, men vanndamp som fryser direkte på ruten.

– For å få slike iskrystaller så må det være en viss fuktighet i luften, men fremdeles «tørt» vær, altså ingen nedbør. Slik at når avkjøling skjer, så vil vanndampen som er i luften fryse direkte på for eksempel bilruten, forklarer meteorologen.

Det er kominasjonen av riktig fuktighet i luften og temperaturer som skaper de fine rosene. Hadde luften vært fuktigere kunne vinduet fort vært dekket av et tykt lag med is, mens med for lite fuktighet ville ikke rosene oppstår i det hele tatt.

Derfor får isroser mønster

Hvordan isroser blir seende ut er ikke bare tilfeldighet. Iskrystaller er, som snøgfnugg, alltid sekskantede.

– Når vann fryser til is oppstår hydrogenbånd mellom vannmolekylene slik at seks og seks vannmolekyl går sammen i en «ring» til en sekskant. Ved at flere slike sekskanter går sammen, får vi mange unike iskrystaller.

Temperaturen bestemmer også i stor grad hvordan de blir seende ut.

– Krystallstruktur er jo en romlig fordeling av atomer, ioner eller molekyler, så det kan tenkes at hvis det er andre partikler på bilruten/vinduet, som for eksempel støv eller eksos kan disse også påvirke strukturen.

Forskjellige størrelser

Frost

FROST-FJÆR: Disse isrosene har blitt avkjølt raskt, og har derfor blitt store.

Foto: Andrey Kuzmin

Mens noen isroser blir store som hånden din kan andre få pittesmå mønster, eller se ut som fjær.

– Størrelsen på iskrystallene er bestemt av hvor rask avkjøling man har. Jo raskere avkjøling, desto større iskrystaller, sier Opstad Strand.

Ved klarværsnetter er temperaturene lavere jo nærmere bakken på grunn av varmeutstråling. Rim vil derfor vanligvis dannes i nederst på ruten først og deretter spre seg oppover.

Isroser på bilruter

Nøyaktig ved hvilken kombinasjon av luftfuktighet og temperatur som skaper de fineste isrosene er vanskelig å si, men det finnes noen tommelfingerregler.

– Temperaturen må være under null. Det er faktisk viktig hvilke temperatur bilruten har. Når det gjelder avkjøling er faktisk biler spesielt utsatt på grunn av materialet de er laget av og tykkelsen til karosseriet, altså tynt bilskrog, sier meteorologen.

Skrape bilrute

FROST: Her er ruten dekket av frost, men ikke isroser. Det tyder på at luften er relativt fuktig.

Foto: JF BIANCHETTO / MAXPPP