Så mye snø tåler taket ditt

– Det er bedre å spa enn å spekulere i hva snøen veier, sier eksperten.

hytte Bjåen

AUST-AGDER: Denne hytta i Bjåen får hjelp i grevens tid. Gamle hytter bør måkes når det er mer enn en halvmeter snø, sier eksperten.

Foto: Ingrid Margrethe Bjåen

Fjellet i Sør-Norge drukner i snø om dagen, og mer snø kommer denne uka. Aldri før har det vært målt store snødybder tidlig på året. Men hvor mye veier egentlig snøen på taket ditt? Og hva tåler taket?

  • Del ditt måketips i kommentarfeltet under!

Vanskelig å finne vekten av snø

Mange har allerede vært ute med snøskuffa denne vinteren. Andre har kanskje regnet seg frem til at hyttetaket kan tåle enda litt mer og at jobben dermed kan utsettes.

Skal vi tro seniorforsker Trond Bøhlerengen i SINTEF er det bedre å komme seg ut og spa enn å sitte hjemme og gruble på hvor smertegrensen går.

Trond Bøhlerengen

– La det med fordel være igjen min. 10 cm snø på taket, for å unngå å skade taktekkingen, sier Trond Bøhlerengen ved SINTEF.

Foto: Lorentz Berg / NRK

En meter våt og hardpakket snø er selvsagt tyngre enn en meter tørr og løs snø – men å finne den nøyaktige vekten er vanskelig.

– Det blir tungvint. Du skal vite mye om historikken til snøen for å finne vekten. Jeg anbefaler alle kun å ta utgangspunkt i snødybden, sier Trond Bøhlerengen.

Ekspertens tommelfingerregler

Tar du utgangspunkt i snødybde er det to regler som gjelder, forteller Bøhlerengen:

  • Hytter bygd før 1980: Er vanligvis dimensjonert for en kritisk snølast på 150 kg/m². På slike tak bør det måkes når snødybden overskrider 0,5 m.

  • Hytter bygd etter 1980: Varierer i hvordan de er dimensjonert. I praksis bør man måke av taket når snødybden begynner å nærme seg 1 m.

Lurt å måke når snøen er tørr

Gjør for all del unna måkejobben mens snøen er tørr og lett, fortsetter Bøhlerengen. Våt, gammel snø kan fort bli en belastning på rygg og hjerte.

– Det er nok flere som har dødd av snømåking enn av takras i hodet.

Det er imidlertid en misforståelse at den totale vekten av snø på taket går opp når temperaturen stiger og snøen blir våtere.

– Du har en gitt mengde snø på taket uansett om det er mildvær eller ei. Alt er jo vann i fast form, sier Bøhlerengen og legger til:

– Husk at ved et eventuelt omslag til mildvær med ytterligere nedbør, kan takene raskt få kraftig overbelastning.

Over to meter snø

På snøkartet under kan du se hvilke områder som har mest snø akkurat nå.

Snødybde i Norge 20. januar 2015

GODT OVER TO METER: Ekstremværet Nina og andre våte lavtrykk fra havet i vest har fått snøen til å lave ned i fjellet. Mer vil sannsynligvis komme før vinteren er over.

Foto: senorge

Metervis med snø i Jordalen: – Gi bygda en stav!