Rufsete værdøgn i vente

Sterk vind og nedbør er stikkord for det neste døgnet både i nord og sør.

Vinteren har ennå ikke sluppet helt taket

Mandag kveld sørger et lavtrykk fra sørvest for at store deler av Sør-Norge får det vindfullt. Også folk i Finnmark må belage seg på ruskevær de neste 24 timene.

Foto: Tone-Lise Lyngeng

Store deler av landet kan vente seg skikkelig ruskevær fra mandag kveld. I Finnmark må deltakerne i Finnmarksløpet belage seg på sterk vind som vil avta tirsdag morgen. Det samme må folk i Sør-Norge, hvor det også blir noe nedbør.

– Det blir mye vind som kommer til merkes godt, så vi oppfordrer folk i utsatte strøk til å ta forholdsregler, sier vakthavende meteorolog Aurora Stenmark ved Meteorologisk Institutt.

Hunder i Finnmarksløpet

Både to- og firbeinte helter i Finnmarksløpet må belage seg på noen værharde timer. I løpet av tirsdag vil derimot værgudene stelle bedre med deltakerne.

Foto: Knut-Sverre Horn / NRK

Verst langs kysten og i fjellet

Midt på dagen mandag var det opphold og fint vær over store deler av landet, men utover ettermiddagen og kvelden kommer ruskeværet til å melde sin ankomst både lengst nord og sør.

I Finnmark kan det bli full storm og vanskelige kjøreforhold, spesielt vest for Berlevåg mandag kveld.

– Det har vært en del vind i nord og det henger fortsatt noe igjen i Finnmark. Men det vil roe seg ned utover dagen tirsdag, forteller vakthavende meteorolog Sjur Wergeland ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Laster Twitter-innhold

I den sørlige halvdelen av landet er det Vestlandet og fjellstrøkene som vil få det verste uværet. Et lavtrykk kommer innover fra sørvest og beveger seg inn mot Stadt. Resultatet er sterk vind fra Sør-Trøndelag og sørover. I fjellet sørger uværet for at det blir vanskelige kjøreforhold.

– Langs kysten sør blir det liten storm nord for Stavanger allerede mandag kveld, mens det nord for Bergen blir full storm fra midnatt. Når det gjelder Trøndelag og Møre og Romsdal kommer det til øke på fra midnatt, og det kan bli stiv kuling utsatte steder, sier vakthavende meteorolog Steinar Skare ved Vervarslinga for Vestlandet.

I Hordaland og Sogn og Fjordane kan vindkastene komme opp i 25-30 m/s også innover land.

Men hold ut - på onsdag kommer finværet.