– Gi bygda en stav!

De kjemper døgnet rundt for ikke å drukne i snø. Nå er bygda Jordalen isolert og om ikke lenge har snømåleren snødd ned.

Hanne Nilssen peker på snømåler

MYE SNØ FOR Å VÆRE JANUAR: Aldri før har vossetraktene hatt så mye snø så tidlig på året. I Jordalen målte de i dag 2,5 meter og bygda er isolert etter snøras. Det gule feltet på staven viser snødybden. Hanne Nilssen leser av daglig.

Foto: Trond Olav Neteland

– Blir det verre nå kommer jeg ikke ut døra. Det ender vel med at jeg må krype ut vinduet, sier Hanne Nilssen i Jordalen i Voss kommune.

Fremdeles kommer hun seg ut for å gjøre offisielle snømålinger for Meteorologisk institutt. Men snart må hun kanskje gi opp. Om ikke huset snør ned, gjør i hvert fall snøstaven det.

– Vi må ha ny stav, for denne er ikke lang nok!

  • OPPDATERING fredag 16. januar: Staven har nå kommet frem til bygda. Den ble fraktet til fots det siste stykket, da bygda fortsatt var isolert pga snøskred.

Bygda er isolert

Snøen har lavet ned i Sør-Norge den siste tiden og aller mest har det kommet i vest. Bygda Jordalen i Hordaland topper statistikken med hele 2,5 meter.

For de 40 innbyggerne er den korte snøstaven langt fra eneste bekymring. Nå er de isolert, etter at snøen raste ut og stengte veien inn til bygda.

– Vi har brød i frysen og handler alltid lenger enn til neste dag. Vi klarer oss noen dager. Dette er en vane, sier Nilssens nabo, Trond Olav Neteland.

Ras som stenger veien inn til bygda skjer så godt som hvert år. Først i 2016 blir dagens rastruede vei erstattet av en trygg tunnel.

Artikkelen fortsetter under bildene.

Snø i Jordalen

PÅ VEI TIL JOBB: Her må Hanne Nilssen gå for å komme seg bort til værstasjonen hvor nedbøren og snødybden måles.

Foto: Trond Olav Neteland
Rydder snø i Jordalen

PRØVER Å RYDDE VEKK SNØEN: Under traktoren er det åtte meter snø, forteller Trond Olav Neteland i Jordalen.

Foto: Roald Nåsen Neteland

– Dette er brutalt

Snørekorden i Jordalen er på 2,8 meter, målt 12. mars 2002. Og kanskje står rekorden nå for fall, for aldri før har det kommet mye snø tidlig på året.

De fleste i bygda har traktorer til å hjelpe seg med, og Neteland kan love at alle blir tatt godt vare på.

Men dersom bygda får tre nye måneder med vintervær kan det bli tungt, legger han til.

– Dette er brutalt. Det er fjøsarbeid, så eter vi litt og så brøyter vi. Det er sånn dagene går.

Kommer staven frem i tide?

Ved Meteorologisk institutt har de sendt av gårde ny snøstav til observatøren i Jordalen. Denne må skjøtes på den gamle, da det ikke finnes staver som er lengre enn 2,5 meter.

– Jeg vet ikke hvordan de skal få festet den uten å tråkke ned snøen. Men observatørene i Jordalen er praktiske, så de skal nok finne ut av det, sier Ted Torfoss som har ansvar for værobservatørene tilknyttet instituttet.

Så gjenstår det å se om staven kommer frem i tide.

Magnar Nåsen og Hanne Nilssen foran værstasjon i Jordalen

Slik ser det egentlig ut: Hvem skulle tro at en så høy nedbørmåler skulle snø ned? Øyvind Nåsen, Hanne Nilssen og Magnar Nåsen passer på stasjonen så godt de kan.

Foto: Ted Torfoss / MET