Rekordtidlig sommer på Nordpolen kan bety katastrofe for polarisen

Voldsomt temperaturhopp i stratosføren fører til sommertemperaturer i Arktis, samtidig som sprengkulden herjer i Europa. Forskere frykter polarisen skal smelte i rekordfart.

Diskobukta på Grønland

SOMMERVARME: Både temperaturen og isnivået på Grønland er på sommernivå, selv om kalenderen viser slutten av februar.

Foto: Jan-Morten Bjørnbakk / NTB scanpix

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Temperaturutviklingen i Arktis har brutt fullstendig med normalen siste seksti år og befinner seg nå på mai/juni-nivå. På Grønlands nordligste fastlandpunkt ble det søndag registrert seks plussgrader.

Værsituasjonen når det nærmer seg mars er denne: Gradestokken kryper opp mot null grader flere steder i Arktis, samtidig som det er tosifrede minusgrader i Sør-Norge og over store deler i Sentral-Europa .

Hva skjer egentlig?

Temperaturen opp 30-40 grader

– Varm luft strømmer for tiden inn i den arktiske regionen, helt opp til Nordpolen, med temperaturer opp mot null på steder hvor de vanligvis ligger på 30 minusgrader. Slike avvik er både ekstreme og sjeldne, sier postdoktor i fysisk oseanografi ved Norsk Polarinstitutt, Amélie Meyer.

Verdenstemperaturen 27. feb 2018

KALDERE I EUROPA: På dette temperaturkartet ser man tydelig hvordan jetstrømmene i det nordlige polområdet har delt seg i to og åpnet for varmluft fra sør.

Foto: Climate Reanalyzer / Climate Change Institute, University of Maine, USA

Årsaken til den spesielle situasjonen er ifølge klimaforsker Erik Kolstad ved Uni Research og Bjerknessenteret at jetstrømmen (også kjent som polarvirvelen) i nord nå er delt i to på grunn av plutselig stratosfærisk oppvarming på 30-40 grader, et fenomen som Kolstad forteller inntreffer jevnlig med noen års mellomrom.

Amélie Meyer

FRYKTER FOR ISEN: Amélie Meyer ved Norsk Polarinstitutt.

Foto: Norsk Polarinstitutt

– I stedet for å ligge som en smultring over Arktis som det pleier, ligger nå en av jetstrømmene over Nord-Amerika og den andre over Eurasia. Et kraftig høytrykk på venstresiden ligger nå og pumper varmluft nordover, samtidig som det på høyresiden drar kaldluft ned i Russland, sier Kolstad.

Derfra blir kaldluften trukket vestover mot Sentral-Europa.

– Kan bli liggende i mange uker

Alt tyder på at værsituasjonen vil bli rimelig uforandret en god stund fremover.

– Når et slikt høyttrykk først bygger seg opp, er det ikke uvanlig at det blir liggende i noen uker, sier klimaforskeren.

Situasjonen vekker oppsikt internasjonalt.

– Avvikene fra normalen er ekstreme. Dette er en svært interessant hendelse, sa den australske klimaforskeren Andrew King til The Sydney Morning Herald mandag.

Amélie Meyer, som for tiden selv jobber i Australia, sier forskere er både overrasket og bekymret over det som skjer.

– Dette var ikke ventet, og i alle fall ikke i slik grad, sier Amélie Meyer.

Middeltemperatur i Arktis jan-feb 2018

VOLDSOM FORSKJELL: Middeltemperaturen i Arktis i år sammenlignet med 1958-2002. Temperaturskalaen på venstre side er oppgitt i Kelvin. Frysepunktet (273,15K / O grader Celsius) er markert med blå linje.

Foto: Danish Meteorological Institute

Frykter bunnmåling for isen

– Hvilke konsekvenser vil dette få?

Erik Kolstad

– SKJER JEVNLIG: Klimaforsker Erik Kolstad sier hendelsen kan forklares meteorologisk og ikke er knyttet til klimaendringer.

Foto: Andreas R. Graven / Uni Research

– Dette vil føre til økt issmelting, fordi isen ikke får styrket seg før sommeren og derfor blir svakere enn den normalt ville vært. Vi frykter resultatet blir en ny bunnmåling av isnivået i september, og vi er usikre på hvilken effekt dette vil ha på det langsiktige isvarselet.

Erik Kolstad beroliger imidlertid de som måtte frykte at de siste ukers temperaturstigning i Arktis er en direkte konsekvens av klimaendringene.

– Generelt deler jeg bekymringen for at Arktis blir varmet opp, men akkurat dette kan forklares meteorologisk er og er noe som skjer fra tid til annen. Det er ingenting som tyder på noen sammenheng med klimaendringene, sier Kolstad.