Venter Sibir-kulde i Sør-Norge

Kuldebølge over hele Sentral-Europa innleder ny periode med kaldt vintervær. – Vi ser ingen ende på vinteren, sier meteorolog Geir Ottar Fagerlid.

Kuldebølge over Europa
Foto: Tropical Tidbits / tropicaltidbits.com

Denne helgen starter vinterferien i Buskerud, Oppland, Troms og store deler av Hordaland. Og det er liten tvil om at den tredje og siste feriepuljen er den som er heldigst med ferieværet.

Skyet i helgen, godvær i sikte

– Alt tyder på en veldig fin og vinterlig ferie med kulde, snø, lite vind og mye pent vær. Helgen blir det mye skyet vær, mens tirsdag og onsdag ligger det an til å bli spesielt fint, sier statsmeteorolog Fagerlid ved Vérvarslinga på Vestlandet.

Laster Twitter-innhold

Tirsdag og torsdag ser det ut til å bli virkelig kaldt. Da får store deler av Europa inn kaldluft som stammer fra Sibir i Russland.

Slår prognosene til, blir det den kaldeste perioden Sør-Norge har opplevd denne vinteren.

Snø i Spania

SNØ I SPANIA: Snødekte palmer i Madrid i februar. Tirsdag kommer kulden tilbake.

Foto: GABRIEL BOUYS / AFP

– Oslo kan få ned mot 18 minusgrader, Bergen ned mot 10 minus. Det er uvanlig så sent på vinteren. Vi må helt tilbake til 1987 for å finne noe liknende, sier Fagerlid.

Sibir-kulden vil gi en usedvanlig kald inngang på våren helt ned til Middelhavet. Det er ventet under ti minus i Berlin, og både Italia og Spania må regne med kuldegrader til uken.

– Vinteren kan vare ut mars

Selv om kulden fra Russland bare varer to-tre dager, sier Fagerlid at vinteren på langt nær har tenkt å gi seg i Sør-Norge, trass i at våren offisielt starter om under en uke, torsdag 1. mars.

– Den verste kulden blir kortvarig, men vi kommer til å ha en kald periode med vintervær lenge, sannsynligvis over neste helg og kanskje enda lenger. Den kan vare ut hele mars måned for alt vi vet, sier meteorologen.

Geir Ottar Fagerlid
Foto: Meteorologisk Institutt

Værskifte i nord midt i uken

Nord for kuldebeltet får både Midt-Norge snø nå i helgen, deretter pent vær frem til torsdag og fredag, da nedbøren kommer tilbake.

I Nord-Norge fortsetter det kalde og tørre været frem til tirsdag kveld. Da skifter det fra fralandsvind til pålandsvind, og det kommer inn nordavind og snøbyger fra Bodø og nordover.

– Mot helgen kan det hende at nordavinden tar med seg noen av snøbygene helt ned til Lindesnes i sør, sier Fagerlid.

Svalbard eneste med plussgrader

Mens vinteren og kuldegradene rår på fastlandet, er det ironisk nok aller lengst nord det ligger an til å bli vårlig.

– På Svalbard er været litt motsatt. På søndag og mandag venter vi faktisk flere plussgrader og regnbyger, sier meterologen.