Nytt uvær på vei

Torsdag blir det ny dramatikk på værfronten. Det er bare å stålsette seg!

Bølge slår mot land

KOMMER FRA HAVET: Lavtrykkene feier inn over oss disse dagene. De treffer Sør-Norge, men påvirker også været i nord.

Foto: @atleihagen / Instagram

Nok en gang feier et kraftig lavtrykk inn over Norge. Og nok en gang kan omtrent hele landet få kjenne konsekvensene – på litt ulike måter.

Storm og slaps i Sør-Norge

Måker snø og slaps

FRA HVITT TIL VÅTT: Snøen kan bli tung når mildvær og nedbør kommer torsdag.

Foto: Geoffery Kehrig/Flickr
Lavtrykk gir sønnavind torsdag

DERFOR BLÅSER DET: Luften beveger seg rundt lavtrykket i retning mot klokken. Slik lavtrykket er plassert torsdag innebærer det at vinden blir mild og blåser fra sør i store deler av landet. I Nord-Norge gjør denne vindretningen at vinden går fra land og ut mot havet.

Foto: MET
Redningsskøyta «Skuld» frøs til is

MÅTTE BRUKE SLEGGE: Torsdag fikk redningsskøyta «Skuld» problemer da store bølger, vind og isende kulde fikk sjøen til å legge seg som et tykt isdekke på flere centimeter rundt båten.

Foto: Redningsselskapet
Mye snø

MER SNØ: På Hovden når snøen snart tometersmerket. Mer snø er i vente i fjellet torsdag.

Foto: @spitedilla

Det blir ingen repetisjon av ekstremværet «Nina», men torsdag kommer nok en storm til Sør-Norge. Nå kommer vinden fra sør - og de mest forblåste plassene blir Agder, Rogaland og Hordaland.

Snøen som ligger i lavlandet kan bli tung og våt når uværet setter inn torsdag, for sønnavinden kan gi høyere temperaturer og mye nedbør.

Særlig vått blir det i Rogaland, men ingen deler av Sør-Norge slipper unna.

– Fra Oslo og sørover starter det som snø på torsdag, men så går det nok over til regn, forklarer statsmeteorolog Ingrid Bentsen i Oslo.

Til helgen kan du puste ut. Da er minusgradene på vei og det blir lite dramatikk på værfronten i Sør-Norge, lover Ingrid Bentsen.

Båter blir til isklumper i nord

Uvær og kraftige lavtrykk sør i landet har gitt en sur og kald fralandsvind i nord – og denne vil fortsette å blåse på torsdag.

Det blir nok langt fra så ille som tirsdagens storm i Lofoten, men stiv kuling og ti minusgrader kan være heftig nok.

For dem som er på sjøen er vind, bølger og minusgrader en farlig kombinasjon. Tirsdag ble redningsskøyta «Skuld» nesten satt ut av spill da det la seg et flere centimeter tykt lag med is rundt hele båten.

– I helgen blir det væromslag. Da er det slutt på fralandsvinden og vi får inn mer maritim luft fra nordøst, sier statsmeteorolog Gjermund Haugen i Tromsø.

Båten Øyaskjær på tur inn til Værøy med sild 13. januar 2015. Foto: Leif Arne Olaussen

UVÆR: Slik så det ut da båten «Øyaskjær» skulle til land med hundre tonn sild tirsdag. Foto: Leif Arne Olaussen.