Irriterende ettermiddagsbyger

De siste dagene har mange fått regnbyger og torden om ettermiddagen, - selv om Yr har vist sol. Hvordan er det mulig?

ILLUSTRASJONSBILDE: Sommerregn i Norge

VÅTT: Sommerbygene kommer ofte brått på og kan spolere hyggelige utemåltider om ettermiddagen.

Foto: Flickr_vatne

Etter en lang dag på jobb og solen har skint hele dagen er det deilig å sette seg ut i hagen og slappe av. Midt i idyllen dukker det opp ettermiddagsbyger. Det bøtter ned i 30 minutter, gjerne med et tordenskrall eller to før det igjen klarner opp.

Mange lurer på hvorfor dette skjer så ofte på sommeren. Hvorfor skal noe så irriternde ødelegge en fin ettermiddag i solen?

Slik oppstår ettermiddagsbyger

Gjennom hele dagen har solen varmet opp luften nær bakken. Varm luft vil stige og fører med seg fuktig luft oppover i atmosfæren. Etter hvert vil søte små blomkåldotter dannes på himmelen, også kalt cumulus-skyer

Disse små skyene kan etter hvert vise seg å ikke være så søte likevel.

Er luften ustabil nok, altså at temperaturen avtar raskt med høyden og man har nok vertikal bevegelse, vil skyene vokse fordi de mottar mer varm og fuktig luft fra bakken.

Vi får da dannet cumulonimbus-skyer, som er en bygesky. De når ofte sitt maksimum når bakketemperaturen er høyest, det vil si om ettermiddagen.

Slik blir en ettermiddagsbyge til

Slik blir en bygesky dannet.

Foto: MET

Når maksimumtemperaturen er nådd vil solen synke og bakken gradvis avkjøles. Den bakkenære lufta vil ikke lengre varmes opp, cumulonimbus-skyen vil ikke få ny tilførsel av fuktighet nedenfra og de tørker litt etter litt ut. Himmelen klarner opp.

Hvor dukker bygen opp?

Bygesky med ambolt

SUPERLOKALT: Bor du under en slik sky bøtter regnet ned. Hos naboen skinner kanskje sola.

Foto: Troels Eske / Wikimedia Commons

Det å varsle byger er en skikkelig nøtt. Ofte er de veldig lokale og da er det vanskelig å si på forhånd nøyaktig hvor og når bygen treffer.

Se for deg en gryte med vann som vi setter på koking. Vi vet at det snart bobler, men vi vet ikke nøyaktig hvor hver enkelt dråpe i gryten kommer opp. Sånn er det med byger også.

Vi vet at det kommer byger innenfor et stort område, men ikke nøyaktig hvor og når hver enkelt byge treffer. Værmodellene vi har i dag på Yr er gode, men de klarer ikke å ta hver eneste byge.

Observert og varslet nedbør 11.juli 2016

Forskjellen mellom observert nedbør og modellnedbør.

Foto: MET

Du kan se bygene på Yr

Lurer du på om det kommer tordenbyger til deg, er radaren på Yr det beste å følge med på. Den viser hvor det regner nå.

Har du sett vår nye nedbørtjeneste på mobilsidene? Nåvarselet gir beskjed når det vil regne hos deg i løpet av de neste 90 minuttene! Her kan du søke opp stedet som er nærmest deg. Tjenesten er veldig lokal og oppdateres hvert 7,5 minutt, sammenliknet med symbolene på Yr som oppdateres 4 ganger i døgnet.

Den nye tjenesten på yr tar i bruk radaren til å si om det kommer byger hos deg eller ikke.

Nåvarsel_pluggbilde

LOKALT: Det norske sommarværet er skiftende, og små, lokale byger oppstår ofte på varme sommerdager. Nåvarselet skal gi deg en advarsel før himmelen åpner seg der du er.

Foto: Einar Egeland