Hva slags sky er dette?

– Denne varianten av en sky har jeg ikke sett før. Er det en spesiell grunn til at den blir slik, spør Yr-bruker Stig Breivik.

Linsesky

LINSESKY: For at skyen skal få denne formen må det være både vind og fjell tilstede.

Foto: Stig Breivik

Denne skyen kalles for linsesky, og kan nesten se ut som en ufo. Det er to ting som må være tilstede for at denne skyen oppstår.

Mye vind: Det er en spesiell grunn til at skyen blir slik, og det skyldes kraftig vind i høyden.

Landskap med fjell: I tillegg bør man ha et fjell i nærheten. Skyen dannes ofte på le-siden av fjellet, gjerne 1-5 km over havnivå.

Både vind og fjell er det mye av i Norge, derfor er denne skytypen et vanlig syn her til lands.

Kalles også for bølgesky

Vinden presser luften opp på grunn av fjellet, og blir kaldere. Dermed blir vanndampen avkjølt, kondensert og omdannet til en sky.

Når luften har kommet seg over fjelltoppen, beveger den seg nedover igjen, altså i en bølge. Når luften beveger seg nedover varmes den opp. Fuktigheten vender tilbake til sin opprinnelige tilstand – og dermed er det også slutt på skyen.

Ny fuktighet blir hele tiden tilført, og på den måten opprettholder skyen seg selv.

Synet kan bedra

Det kan se ut som disse skytypene ligger helt stille, men sannheten er at det blåser kraftig i denne høyden. Flyene blir påvirket av slike værforhold, og det kan skape mye turbulens i dette nivået.

Dersom du googler Altocumulus lenticularis, som er det latinske navnet på skyen, kan du se mange fantastiske bilder av denne spesielle skyen.

Skyer over Andøya

LINSESKY: Disse skyene kan ofte ligne på ting vi ser i hverdagen, som en sko eller en ufo. Hva ligner disse linseskyene på?

Foto: Tormod Karlsen