Normal

Hva er det hvite sløret på vannet?

Lars Olav Vestland oppdaget plutselig at alle innsjøene i Gran var dekket av noe hvitt og lurer på om meteorologene har en forklaring.

Pollenlag på innsjø

HVITT SLØR: Støvet på vannet dukket opp over natten. Bildet er tatt i Fjorda i Gran kommune i Oppland fylke.

Foto: Lars Olav Vestland

"I løpet av natten har alle innsjøene i området blitt dekket av en grå film som legger seg i vikene der vinden blåser inn mot land. Hva er denne guffa?", spør Yr-leser Lars Olav Vestland.

Det vi ser er pollen, eller blomsterstøv. Det svever i luften, og sprer seg med vinden og insekter.

Pollenstøvet legger seg blant annet på vannoverflater, og vinden samler det gjerne opp langs strandkanten, slik som vi ser på bildet.

Sesongen avhenger av været

Pollensesongen i Norge varer fra februar til midten av august. Det varierer litt fra år til år når den starter da det avhenger av været og spesielt temperaturen.

Sør-Norge har så langt hatt en normal vår, og pollenesongen er allerede i gang. Nord-Norge hadde en rekordkald mai, og får en senere start på blomstringen.

Det er mest pollen i luften når det er varmt, oppholdsvær og litt vind, og mindre pollen når det er kaldt og nedbør.

Pollenvarsel på Yr.no

På Meteorologisk institutt i Oslo henter vi daglig inn pollen fra pollenfella, og sender dette til Biologisk institutt i Trondheim.

Det tas også pollenprøver elleve andre steder i Norge. Disse prøvene analyseres og er blant annet bakgrunn for pollenvarselet på Yr som utarbeides av Norges Astma- og allergiforbund.

Mennesker kan få allergiske reaksjoner på enkelte typer pollen. Det er først og fremst pollen fra or, hassel, salix, bjørk, gress eller burot.