Er dette regn eller høljeregn?

Hvor mye nedbør må det falle for at det kan kalles «duskregn» og «høljeregn»?

Barn i regn. (FOTO: Flicr/kenny_lex)

MYE NEDBØR: I områder hvor det vanligvis er mye nedbør kan dette regnes som

Foto: kenny_lex / Flickr

Berit Hagen

METEOROLOG: Det er Berit Hagen som svarer på spørsmål fra yr-leseren i denne saken.

Foto: Einar Schau
Regnsjekken - barn måler nedbør

REGNSJEKKEN: Hvor mye nedbør som har falt måles i nedbørsmålere.

Foto: NRK
Nedbørsmåler

NEDBØRSMÅLER: På steder det regner ofte må det mer regn til for at det kan kalles 'høljeregn' enn steder det vanligvis er lite regn.

Foto: Svein Haaland / NRK

Konrad Kuhlman har sendt inn spørsmål til yr.no om hva som kan karakteriseres som «duskregn» og «høljeregn».

«Jeg lurer på hvor mye regn 0,5 mm nedbør vil si - betyr det lett duskregn? Hvor mange mm vil det være når det "høljer ned"?»

Hei Konrad, og takk for spørsmålet

Med antall mm nedbør mener man hvor høyt nedbøren når opp på sidene i et kvadrat. Omregnet til liter blir 0,5 mm nedbør 0,5 liter vann per kvadratmeter (1 m * 1 m * 0,5 mm = 10 dm * 10 dm * 0,005 dm = 0,5 dm3 = 0,5 l)

Hvor mye er «lite nedbør»?

Hvor mye 0,5 mm regn føles, avhenger selvfølgelig av over hvor lang periode nedbøren faller. 0,5 mm i løpet av 24 timer er lite nedbør. I et tekstvarsel skrevet av en meteorolog ville det antageligvis stått «stort sett oppholdsvær» ved en slik mengde nedbør.

Hvis det derimot kommer 0,5 mm regn i timen, det vil si 12 mm på 24 timer, blir dette varslet som «regn.»

Melde «store nedbørsmenger»

For at meteorologene skal melde «store nedbørsmengder» må det minst komme 20 mm på 24 timer, men dette avhenger veldig av hvor i landet en befinner seg og også av hvilken årstid det er.

På Vestlandet for eksempel, må det iallfall være mer enn 40 mm nedbør på 24 timer før det meldes om store nedbørsmengder.

Når det «høljer ned»

Ett av de mest nedbørsrike områdene i Norge er i de ytre strøkene av Vestlandet. Rekorden i døgnnedbør for Bergen for eksempel skriver seg fra 14. september 2005 da det kom 156,5 mm på ett døgn, eller 156,5 liter på en kvadratmeter. Det er mye vann!

Ved slike nedbørsrike døgn kommer nedbøren som regel sammenhengende og nokså jevnt fordelt over 24 timer. Men, om sommeren og spesielt på innlandet kan kraftige regnbyger en sjelden gang gi så mye som rundt 40-60 mm på bare noen timer!

Hilsen Berit