– Kraftigste vindprognose på elleve år

Ekstremværet «Ylva» kan gi vindkast på opp til 50 meter i sekundet kan føre uvanlig stor skade. Meteorologene må helt tilbake til 2006 for å finne noe lignende.

Onsdag formiddag gikk meteorologene ut med ekstremvarsel for Nordland og Troms, og værsituasjonen ved 21.30-tiden er i tråd med prognosene som ble gitt både kl. 11.30 og 17.30.

– Det blåser ganske bra sør i Nordland nå. På 100 meters høyde i Sandnessjøen er det nå vindkast på 33 meter per sekund, sier vakthavende meteorolog Jon Austerheim ved 21.30-tiden.

Uværet skyldes at et kraftig lavtrykk fra Norskehavet i vest møter et høytrykk som ligger over Kolahalvøya. I treffpunktet oppstår det svært kraftig vind fra sørøst, som vil føre til full storm og kraftige vindkast med store lokale forskjeller.

– Farlig å oppholde seg utendørs

Når meteorologene varsler ekstremvær, betyr det at de frykter for liv og verdier.

– Det kan være farlig å oppholde seg utendørs. Det ventes også uvanlig stor skade på bygninger, infrastruktur, strømnett og skog, sier statsmeterorolog i Tromsø, Ine-Therese Pedersen.

Pedersen sier det også er stor fare for innstillinger av flyavganger, båter og annen transport. Broer og fjelloverganger kan også bli stengt

Laster Twitter-innhold

Flytter seg nordover

Ekstremværet har fått navnet «Ylva» og vil treffe Helgeland, Saltfjellet, Salten og Ofoten allerede onsdag kveld og natt til torsdag.

Det er ventet økning til sørøstlig full storm utsatte steder, med lokalt kraftige vindkast på 40 til 50 meter per sekund.

Vinden er ventet å minke torsdag kveld, først i sørlige strøk.

– Lofoten og Vesterålen ser ikke ut til å bli så sterkt berørt og er derfor ikke omfattet av ekstremværvarselet, sier Pedersen.

«Ylva» vil bevege seg videre nordover mot Troms torsdag morgen. Også her blir det sørøstlig full storm utsatte steder, og vindkastene kan her komme opp i 35 til 45 m/s, før vinden minker fredag morgen.

Laster Twitter-innhold

Båt i storm

BÅT I STORM: Slik så det ut på sjøen da Narve traff Hammerfest for elleve år siden.

Foto: Bjørnar Lunga

– Verste siden «Narve» i 2006

Meteorologene understreker at vinden og de kraftige kastene denne gangen vil treffe områder som vanligvis ikke får mest vind. Derfor er det fare for at stormen kan gi store skader, både ved å løfte tak og velte trær.

– Det er en vesentlig grunn til at vi er bekymret. Man må sikre løse gjenstander og være obs på at trær kan ramle ned under stormen, sier Pedersen.

Så kraftig vind fra sørøst er svært uvanlig. Onsdag ettermiddag fortalte statsmeteorolog Eirik Samuelsen på Twitter at man må helt tilbake til ekstremværet «Narve» i 2006 for å finne like voldsomme prognoser:

Laster Twitter-innhold

– Det er helt riktig. Lokalt kan det blir både mer og mindre enn den gang, forteller hans kollega Jon Austerheim ved Vervarslinga i Nord-Norge.

Når det blir varslet ekstremvær, blir samfunnet satt i beredskap.

Fylkesmannen i berørte fylker, hovedredningssentralene, NVE, politi og kommunale etater blir nå alle informert og kan ruste seg til innsats.

– Folk som bor i disse områdene må være forberedt på at strømmen kan gå, sier meteorologen.

Tilhenger på vogntog veltet på Åselibrua under Narve-stormen i 2006.

HEFTIG SIST: En tilhenger på vogntog veltet på Åselibrua i Bodø, nær Saltstraumen, under Narve-stormen i 2006.

Foto: Statens vegvesen

Ikke ekstremvær i sør - ennå

Været vil også merkes godt i Vest-Finnmark torsdag og fredag, men meteorologene har valgt å ikke sende ut ekstremværvarsel for dette området.

Et annet kraftig lavtrykk er også på vei inn mot Sør- og Vestlandet. Temperaturen er ventet å stige mange grader, samtidig som det blir svært kraftig nedbør i form av regn.

Flere steder kan det komme opp mot 120 millimeter nedbør fra onsdag ettermiddag til torsdag ettermiddag.

– Foreløpig har vi ikke valgt å klassifisere dette som ekstremvær, men vi overvåker situasjonen og vil gjøre en ny vurdering senere i dag, sier Pedersen.