Kan bli ekstremvær både i nord og sør

Heftige vindkast i nord og voldsomme mengder regn og snø i sør. Nå advarer meteorologene mot alt været som er i vente.

Vind i Troms 2015

ØDELEGGELSER: Kraftig vind løftet hustak i Troms og Nordland under en storm i januar 2015. Denne torsdagen kan vinden igjen vise muskler.

Foto: NRK

Bare timer etter at meteorologene varslet om mulig ekstremvær i Nord-Norge, gjør det de samme før Sør-Norge.

Martin Granerød, statsmeteorolog ved Vervarslinga for Vestlandet

ADVARER: Regn i sørvest og vind i nord kan gjøre skade onsdag, torsdag og fredag, sier meteorolog Martin Granerød.

Foto: NRK

– Det er voldsomt mye som skjer her nå, sier statsmeteorolog Marin Granerød til NRK.

Onsdag formiddag avgjør meteorologene om de skal gå ut med ekstremvarsel for de to hendelsene. I så fall frykter de at uværene kan true liv og verdier. Uværene blir navngitt og samfunnet settes i beredskap.

Uvær 23.nov 2017

MYE PÅ EN GANG: I tillegg til mulige ekstremvær på Sør- og Vestlandet og i Nord-Norge, kan det bli mye vind og vanskelige kjøreforhold i Trøndelag og på Sør- og Østlandet. Ingen slipper unna.

Foto: MET

Vest- og Sørlandet: Brutal overgang til mildvær

Snøen har lagt seg flere steder i Sør-Norge, men onsdag kommer et brått værskifte og snø blir til regn. Fuktig og mild vind feier inn over oss fra sør.

Ifølge Granerød kan det komme opp mot 120 millimeter nedbør fra onsdag ettermiddag til torsdag ettermiddag. Våtest blir det torsdag formiddag:

  • Agder: Mellom 60–100 millimeter på 24 timer.
  • Rogaland: 100–120 millimeter på 24 timer. Hovedsakelig i indre strøk.
  • Hordaland: 90–120 millimeter på 24 timer. Indre strøk og Sunholdaland er mest utsatt.

Mildværet kan føre til at snøen i fjellet smelter og dermed øker faren for flom og jordskred. Nå varsler NVE om flom- og skredfare på gult nivå.

Nord-Norge: Farlige vindkast kan løfte tak og velte trær

I Nord-Norge blir det lite regn og snø, men desto kraftigere vind. Denne gang er det den spesielle østavinden som skal herje, med full storm og kraftige vindkast på opp til 35–40 meter i sekundet.

Granerøds kollega Ine-Therese Pedersen ber folk sikre alle løse gjenstander. Og denne gang er det du som vanligvis ikke får mest vind som må være på vakt.

– Det er indre strøk som får mest vind, og der er ikke folk så vant til så kraftig vind. Vind fra øst er en retning som kan gi ganske store skader i indre strøk, sier Pedersen.

Østavinden oppfører seg annerledes enn den klassiske våte og milde vestavinden.

– Det kan være vindstille noen plasser, mens det er farlig vind andre steder. Det er vindkastene som er skumle. De kan løfte tak og velte trær, sier meteorologen.

Uvær torsdag 23. november 2017

DERFOR BLÅSER DET: Luften blir sugd fra øst mot vest der høytrykk og lavtrykk møtes.

Foto: MET

Vinden øker i Nordland på onsdagen, men vil være på sitt kraftigste torsdag formiddag. Torsdag ettermiddag er det Troms sin tur, før Vest-Finnmark får vinden natt til fredag.

Snøkaos på Sør – og Østlandet. Alt henger sammen.

Om ikke flom og storm var nok, så varsles det også om mulig snøkaos på Sør- og Østlandet denne onsdagen. Kanskje kommer det hele 20–30 centimeter enkelte steder?

Alle disse værhendelsene henger sammen: Lavtrykkene står i kø og presser på fra vest og gir først snø og deretter regn i Sør-Norge. Vinden i nord kommer fordi det samtidig ligger et høytrykk over Kola: Dette er med på å skape en vindtunnel mellom lavtrykk og høytrykk med østlige vinder som feier inn over Nord-Norge.

Det er bare å stålsette seg.