Blåser skyene alltid med vinden?

En Yr-leser mener han har sett skyer blåse motsatt vei enn vinden, og spør meteorologen om det er mulig.

Skyer i ulik høyde

Her er skyer i flere ulike høyder. De trenger ikke bevege seg i takt med hverandre. Vindretningen kan variere mye med høyden.

Foto: Line Kristiansen

Oddbjørn Pedersen lurer på om skyene alltid går den veien vinden blåser.

«Jeg mener å ha sett at det motsatte er tilfelle. Kan dere svare på hva som er riktig?» spør han.

Tatt av vinden

Hei! Svaret er ikke så enkelt som man skulle tro. Det som er sikkert er at skydråpene, eventuelt iskrystallene som en sky består av, beveger seg med vinden. På samme måte som en båt på elven driver med strømmen. Vel å merke, de beveger seg med vinden som er i den høyden skyen ligger!

Vindretningen i høyden er ofte ganske forskjellig fra bakkevinden. I stor høyde, for eksempel i 8-10 kilometers høyde kan vindretningen være stikk motsatt den vi observerer på bakken.

Når kaldere luft er på vei inn i et område vil vinden dreie mot klokken med økende høyde. Hvis vi har nordvest på bakken kan vinden i 3000-4000 meters høyde godt blåse fra sørvest, og skyer i den høyden vil dermed komme derfra. Omvendt, med varmere luft på vei dreier vinden med klokken med økende høyde. Vi kan for eksempel ha sønnavind nede ved bakken, og vestavind i høyden.

Prognosekart for vinden

Eksempel på dreining av vinden med høyden. Prognosekart for natt til 11.8.2017. Blå piler er bakkevind, røde er vind i ca 3000 meters høyde.

Foto: Meteorologisk institutt

Linseskyer er ikke som andre skyer

En spesiell skytype er linseskyene, eller Altocumulus lenticularis. Disse skyene står mer eller mindre stille på himmelen, selv med masse vind i høyden. Hva er det som skjer?

Jo, med mye vind og stabil luft, noe som betyr at temperaturen faller lite med høyden, vil det oppstå en stabil bølgebevegelse opp og ned i luftstrømmen på lesiden av større fjellrekker.

Nær bølgetoppene er trykket og temperaturen lavere og fuktigheten kondenserer til skydråper. I bølgebunnene tørker dråpene opp igjen. Selve skyen står stille, men det er stadig nye skydråper som danner den ettersom luften blåser «gjennom» skyen. Disse skyene driver ikke med vinden, det er det bare de enkelte skydråpene som gjør.

I blant endrer bølgemønseret seg over tid, og vi kan oppleve at linseskyen flytter seg mot vinden. Det ser nesten naturstidig ut! På youtube er mange timelapse-videoer av linseskyer. Her ser man lettere hva som skjer.

Vennlig hilsen
Frode Hassel
Statsmeteorolog