Nå er uværet her: – Dette er svært uvanlig!

Lavtrykket som har truffet Norge torsdag har utviklet seg til et stormsenter. Meteorologene advarer mot svært kraftige og farlige kastevinder.

Oransje farevarsel

STORMSENTER PÅ VEI: Torsdag blir det uvær av den typen vi helst forbinder med andre årstider. Været vil merkes best på Vestlandet og i Trøndelag, men også resten av landet vil få kjenne på vinden.

Foto: Meteorologisk institutt

– Dette er et skikkelig uvær av den typen vi er vant til om høsten, sier meteorolog Kristin Seter ved Meteorologisk institutt.

Full storm ved Stad og i fjellet

Farevarselet er fortsatt på oransje nivå for strekningen mellom Hordaland og sørlige deler av Trøndelag.

Kristin Seter

ADVARER: Meteorolog Kristin Seter sier årstiden gjør at meteorologene er bekymret for skadene vinden kan gjøre.

Foto: Kamilla Pedersen / met.no

I disse områdene blåser det sterk kuling utsatte steder, ved Stad og i høyfjellet opp i full storm.

– Årsaken er at lavtrykket som er kommet inn fra sør er blitt ganske kraftig og utviklet seg til et stormsenter. At vi får noe slikt inn her midt i juni, er svært uvanlig.

Vindkast på 35 m/sek

Størst fare er forbundet med kastevindene, som kan komme helt opp i en styrke på 35 meter per sekund i Sogn og Fjordane. I Hordaland og Trøndelag ventes vindkast opp mot 30 meter per sekund.

Den sørvestlige retningen innebærer at vinden går over fjellene og at vindkastene treffer lenger innover i landet enn til vanlig.

Det gjør også at den kraftigste vinden er i fjellområdene, samt på kysten ved Stad.

– Kastevindene er de som kan gjøre mest skade. Folk må være forsiktige og ikke legge ut på båttur eller fjelltur. Fjern løse gjenstander, fest trampolinen og tenk over om du bør ta inn hagemøblene. Tenk som du ville gjort om det var en høststorm på vei, sier Seter.

Meteorologen: – Derfor er vi bekymret

Sør for Stad blåste det opp allerede torsdag formiddag og vinden skal øke utover ettermiddagen.

Ved Stad og på mørekysten blir vinden på sitt heftigste torsdag kveld og natt til fredag, mens innlandet i Trøndelag vil få den kraftigste vinden torsdag kveld,

– Hvor oppsiktsvekkende er dette?

– Hadde det vært høst, ville vi sagt at dette var ganske vanlig. Men det er veldig spesielt å få det nå på denne tiden. Det som gjør oss litt bekymret, er at folk kan være litt uforberedt på det som kommer. Vi har hatt veldig fint vær i dette området lenge, folk har mye ting ute i hagene, og det pågår flere festivaler, sier Seter.

Veltet tre mellom Hop og Fjøsanger

TRÆR KAN VELTE: Kastevinder på opp mot 35 meter per sekund er i stand til både å knekke greiner og å velte hele trær. (Arkivfoto)

Foto: Sissel Rikheim / NRK

Trekker nordover fredag

Vinden vil merkes også andre steder i landet. I Rogaland er det gult varsel, og det samme varselet er også sendt ut for Akershus, Østfold, Vestfold og Telemark.

Lavtrykket vil trekke nordover i Norskehavet og vil trolig merkes godt også nord for Trondheimsfjorden fredag, men meteorologene er foreløpig ikke sikre på om det blir like kraftig vind da eller om lavtrykket svekkes på veien.

Meteorologene har nå gått over til å bruke fargekoder ved ekstreme værsituasjoner .

Oransje varsel tilsvarer det gamle obs-varselet og er nest alvorligste fargekode for værvarsel.

Årsaken til at det er varslet oransje-varsel denne gangen er ifølge meteorologene årstiden uværet kommer på. Hadde uværet kommet på høsten ville varselet trolig vært gult.

Meteorologene slår nå også fast at uværet, som har truffet kysten ikke kommer til å utvikle seg til noe ekstremvær, som skal varsles med rødt varsel.