Værskifte på torsdag: Her kommer regnet!

Syden får sydenværet tilbake, mens folk i Sør-Norge må belage seg på å finne frem igjen både langbukser og regntøy.

Lavtrykk inn over Norge

VÅTT: Det blir god gammel vestlandssommer i hele Sør-Norge på torsdag. Regnet fremover vil trolig føre til at det blir slutt på skogbrannfaren.

Foto: Meteorologisk institutt

Regnbyger flere steder søndag og mandag er så langt ikke tilstrekkelig til at gress-, lyng- og skogbrannfaren er avblåst. Allerede mandag kveld klarner det opp igjen, og både tirsdag og onsdag ligger det an til å bli lite skyer og lange perioder med sol.

Men så kommer regnet, slik Yr.no antydet før helgen . Til glede for mange, ikke minst bøndene og brannmannskapene.

– Stort lavtrykk inn fra vest

Aslaug Skålevik Valved

GLADMELDING: Meteorolog Aslaug Skålevik Valved er for en gangs skyld glad for å kunne melde regn.

Foto: Meteorologisk institutt

– Torsdag blir det et skikkelig værskifte. Vi får et stort lavtrykk inn fra vest som gir mye nedbør og kraftig vind i store deler av Sør-Norge. Torsdag kveld og fredag vil det merkes også i Nord-Norge, sier vakthavende meteorolog Aslaug Skålevik Valved ved Meteorologisk institutt i Bergen.

Lavtrykket er det første av en viss størrelse som har vært innom den sørlige halvdelen av Norge på om lag en måned. Stabile høyttrykk har gitt temperaturer i Norge som vi vanligvis forbinder med ferieland lenger sør.

Godværet har også gjort at det er knusktørt i naturen. Regnbygene siste døgn har hjulpet litt, men ikke på langt nær nok.

– Det er fortsatt lokalt meget stor skogbrannfare helt opp til Trøndelag. Folk må fortsatt være veldig forsiktige med ild, sier Valved.

Engangsgrill

FORBUD: All bruk av åpen ild utendørs, inkludert grilling, har vært forbudt i hele Sør-Norge siste tiden. Forbudet gjelder fortsatt.

Foto: angermann/Flickr/CC

Kraftig temperaturfall

Lavtrykket torsdag setter trolig punktum for den store brannfaren. Spesielt Vestlandet og Sørlandet får mye regn, mens Telemark, Østlandet og Trøndelag får mer periodevis nedbør.

Temperaturen vil ligge på 12 til 15 grader de fleste steder. Trøndelag slipper unna det verste på torsdag og kan få opp i 18 grader torsdag, mens Østlandet fredag ligger an til å få opp mot 19-20 grader.

Men gleden er kortvarig. For lavtrykkene ligger i kø.

– Vi ser lavtrykksaktivitet i alle fall frem til tirsdag i neste uke,, sier Valved.

Mildere luft i nord

Lavtrykket treffer Nordland torsdag kveld, mens det når Troms og Finnmark fredag. Også der fører det til et værskifte.

– Siste tiden har det vært et lavtrykk med kaldluft i Barentshavet som har dominert værsituasjonen i nord. Dette nye lavtrykket fører med seg langt mildere luft, og temperaturen vil stige til over ti grader de fleste seder, sier Valved.

Det blir fortsatt nedbør og vind, men ikke i samme grad som på Vestlandet.

Søndag kommer restene av lavtrykket til Svalbard og gir gråvær med regn og temperatur opp mot sju grader.

Temperaturer i Nord-Norge torsdag

VARMERE I NORD: Lavtrykket fra sørvest vil føre til mildere temperaturer i Nord-Norge fra torsdag.

Foto: Meteorologisk institutt

Endelig uttelling for sydenturen

Har du booket sydentur denne uken, har du virkelig truffet blink.

– Temperaturene sør i Europa stiger denne uken. Du kan si at Syden får sydenvarmen tilbake. Så de som skal dit, får litt mer valuta for pengene nå, sier meteorologen.