Snør det i verdensrommet?

Spørsmålet kommer fra Torkild på 4 år, under en diskusjon om natt og dag, sommer og vinter.

Døende stjerne

STORT OG KALDT: Det meste av verdensrommet er så kaldt at alt vann er steinhard is.

Foto: David A. Aguilar (CfA)

Av og til kommer de beste spørsmålene fra de minste blant oss. På noen planeter regner det diamanter, mens kometene sleper en sky av is og støv bak seg. Men hva er egentlig snø? Og hva mener vi med «verdensrommet»?

Noen tenker på verdensrommet som «alt unntatt Jorda», andre som «tomrommet» som ligger mellom alle planetene og stjernene.

Egentlig er verdensrommet «alt som finnes», inkludert Jorda.

Hva er snø?

Snø er vann i fast form som faller eller har falt ned fra himmelen. Det faller fordi Jorda trekker det til seg. Det er bare store himmellegemer med tyngdekraft, som planeter, som kan ha skikkelig snø.

Snø dannes når vanndamp stiger til værs, og så avkjøles den og danner iskrystaller. Iskrystallene hekter seg sammen til stadig støre snøflak. Til slutt blir de tunge nok til at tyngdekraften tar dem, og faller ned som snø.

Planeter der vann kan være både fast, flytende og gass, er de eneste som kan ha snø. Dette er noe forskerne leter etter. Det er nemlig en forutsettning for at det kan finnes liv slik vi kjenner det.

Snø i hodet

DET SNØR I VERDENSROMMET: Jorda er en del av verdensrommet. Og på jorda kan det komme snø.

Foto: Frank Haughom

Vann=liv

Det aller meste av verdensrommet er så kaldt, at alt som finnes av vann er steinhard is. Kun i nærheten av stjernene er det varmt nok til at vann kan være flytende eller i gassform. Kommer du for nærme stjernen, fordamper alt vannet.

Det er kun en ganske smal sone, i en viss avstand fra hver stjerne, hvor vannet kan finnes i alle tre faser. Du ville ikke sittet der ved skjermen din og lest dette nå, hvis det ikke var for at vår jord ligger i akkurat riktig avstand til sola.

Planeter som ligger i riktig avstand til stjernen de roterer rundt kalles jordlignende planeter. På disse planetene er det fullt mulig at det av og til snør, slik som her.

Les mer om verdensrommets merkelige vær: