Nå er rekken av 16 rekordvarme måneder brutt

Men kloden holder fortsatt koken.

September 2016 global temperatur

NORGE DRO OPP STATISTIKKEN: Varmen fordelte seg ikke likt på kloden i september. Norge ble rekordvarmt og bidro dermed til å dra opp statistikken.

Foto: NOAA

Det globale temperaturregnskapet for september 2016 er gjort opp, og nå viser tall fra amerikanske NOAA at måneden «kun» ble den 2. varmeste siden målingene startet i 1880.

16 spesielle måneder

For dem som følger med på værstatistikk er det litt av en periode vi nå legger bak oss: Hver eneste måned siden mai 2015 har vært rekordvarm på kloden. Det betyr at hver enkelt av disse månedene har vært varmere enn tidligere tilsvarende måneder.

Fordi juli er den varmeste tiden på året, ble derfor også årets juli den varmeste måneden noensinne registrert på kloden.

Årsaken til den voldsomme varmen er, i følge forskerne, en kombinasjon av menneskeskapt oppvarming og værfenomenet El Niño. El Niño oppstår med rundt syv års mellomrom og sist vinter var fenomenet uvanlig kraftig.

Fordi værfenomenet nå har mistet piffen, har forskerne også ventet at temperaturen på kloden skulle gå noe ned - men temperaturfallet har latt vente på seg.

NASA ikke enig

Å beregne global temperatur er ingen enkel sak og ikke alle er enige i NOAAS konklusjon om at september ble den andre varmeste.

Romfartsorganisasjonen NASA beregner global temperatur på en litt annen måte enn NOAA, og konkluderer med at september 2016 var rekordvarm. Rekorden ble satt med hårfin margin, bare 0,004 grader over den forrige rekorden fra 2014.

– Marginene er er så små at disse to månedene tangerer hverandre, sier NASA i en pressemelding.

Global temperatur september 2016 (NASA)

VARMEST I NORD: Her kan du se hvordan varmen fordelte seg på kloden i september 2016. Temperaturavvikene var størst på den nordlige halvkule.

Foto: NASA

– Enkeltrekorder spiller ingen rolle

Hvorvidt september ble rekordvarm eller ikke, er ikke viktig, sier klimaforsker Hans Olav Hygen ved Meteorologisk institutt.

– Om september ble nummer en eller to på lista spiller vel strengt tatt ingen rolle. Det som er klart er at året 2016 som helhet vil bli oppsummert som et meget varmt år, og det er all grunn til å tro at vi snakker om rekordvarmt.

Han ber folk løfte blikket og se på den store trenden. De femten varmeste årene registrert på kloden har alle kommet etter år 2000.

– I en større sammenheng følger året 2016 de store linjene vi ser: Det blir varmere på jorden, svingninger fra år til år gjør at en i perioder ikke setter rekorder, deretter knaller det til med ekstremer.

Årets rekord er «låst»

Selv om månedsrekordene uteblir i oktober, november og desember, skal det mye til for at det ikke blir rekord for året 2016 sett under ett.

NASA-direktør Gavin Schmidt er en av dem som tvitrer om dette. På grafikken under viser han at 2016 vil kunne sette rekord med god margin.

Laster Twitter-innhold