Hvorfor har det vært så lite varme i Norge denne sommeren?

Skillet mellom varme Sør-Europa og kalde Norden har vært stort denne sommeren. Her får du vite hvorfor.

Kald sommer for gutt i våtdrakt

KALD SOMMER: Selv våtdrakt var ikke nok for mange badeglade denne sommeren. Heldigvis er det litt varmere nå.

Foto: @piamolt/Instagram

Denne uka har vi endelig fått en smak av sommer over hele landet. Tidligere i sommer har vi lest at Europa svetter mens Norden fryser.

Yr-bruker Ole W. Mathisen lurer på hva som har stengt varmen på kontinentet ute fra Norden og Norge? Varmen har jo ikke vært så langt unna.

Svaret er måten den polare jetstrømmen har plassert seg på.

Jetstrøm og temperaturskille

En jetstrøm er en sone med sterk vind i høyere luftlag og markerer skillet mellom kald luft fra polare strøk og varmere luft fra tropene. Dette skillet kalles også for polarfronten. I store deler av årets sommer har vi i Norge dessverre ligget på den kalde siden av dette skillet.

Høytrykk og lavtrykk transporterer luftmassene

Polarfronten og jetstrømmen slynger seg om jorda i et bølgemønster som går fra vest mot øst. Under en bølgetopp på polarfronten er det høytrykk og i en bølgedal er det lavtrykk.

I store deler av årets sommer har det vært en bølgedal over den nordøstlige delen av Atlanterhavet (se figur 1, 18.juli). Her har det derfor vært lavtrykkdannelse. Rundt et lavtrykk går luftstrømmen mot klokken. Kjølige luftmasser har blitt dratt ned fra nordområdene og over Norden (blå piler i figur) og holdt varmen lenger sør i Europa borte fra oss.

Kald luftstrøm over Norge

STORE DELER AV SOMMEREN: Kald luftstrøm over Norge.

Foto: MET

«Været henger seg opp»

Bølgedalene og bølgetoppene beveger seg ofte fra vest mot øst og flytter lavtrykkene med seg. Men noen ganger går dette veldig sakte, eller forflytningen stopper opp. Vi kan si at «været henger seg opp». I slike opphengte situasjoner får vi ofte vedvarende situasjoner med varme eller kulde, tørke eller mye nedbør, avhengig hvor man befinner seg i forhold til bølgemønsteret. I sommer har vi dessverre vært mye på den kjølige siden av jetstrømmen.

Høytrykk over Skandinavia

I den siste uken derimot har bølgemøsteret flyttet på seg. Det har bygd seg opp et høytrykk over Skandinavia (Figur 2, 18 august 2015). Rundt et høytrykk beveger luften seg med klokken. Dette har dratt med seg varmere luftmasser fra kontinentet opp til våre områder (svarte piler i figur). Siden høytrykk er forbundet med færre skyer og sol, så blir resultatet bra!

Varm luftstrøm over Norge

AUGUST: Varm luftstrøm over Norge.

Foto: MET