Hvorfor er det to regnbuer?

To regnbuer
Foto: Privat

Spørsmål fra Terje:

Terje Aas lurer på hvorfor han en dag så to regnbuer som hadde samme farger, men fargene var speilvendt i forhold til hverandre.

Svar fra Anders Sivle, statsmeteorolog:

Hei Terje, tusen takk for spørsmål og fint bilde!

Det er vanlig at en regnbue består av en indre bue som har sterke farger (hovedregnbue) og en ytre bue med svakere lys (sekundær regnbue), men den ytre buen er ikke alltid synlig.

Hva er en regnbue?

Regnbuen oppstår i det sollyset skinner gjennom vanndråper i lufta, og vi ser den for eksempel når vi har sola i ryggen og en regnbyge foran oss.

Sollyset inneholder alle synlige bølgelengder av lys. Fargene i regnbuen dannes ved at det synlige (hvite) sollyset brytes opp i stråler med forskjellig bølgelengde når det passerer gjennom vanndråpene og reflekteres i ulike vinkler.

En sekundær regnbue oppstår over hovedregnbuen når lyset brytes en ekstra gang i vanndråpen, men den er ikke alltid så lett å se siden den har såpass svak lysstyrke (under halvparten av hovedregnbuen). En tredje bue er i teorien også mulig, men er sjelden og svært vanskelig å se.

Vi ser regnbuen lettest om morgenen eller kvelden når sola står lavt. Bredden på regnbuen og klarheten i fargene avhenger en del av dråpestørrelsen. Regnbuen blir sterkere (og smalere) hvis vanndråpene er store.

Fargene i regnbuen

Regnbue
Foto: Jarle Johansen, Vingrom

De fleste av oss kjenner til rekkefølgen av fargene i hovedregnbuen; hvem husker vel ikke «ROGGBIF» fra barneskolen?

Altså rød, oransje, gul, grønn, blå, indigo og fiolett, sett utenfra og innover.

På grunn av at lyset brytes en ekstra gang, vil rekkefølgen på fargene i den sekundære regnbuen være omvendt, fiolett ytterst og rødt innerst.

Alexanders bånd

Stråler som bøyes av utenfor buens røde bånd gir ikke noe lys til oss, og det blir derfor mørkere over hovedregnbuen. Tilsvarende gjelder under det røde båndet i den sekundære regnbuen.

Dette gir et mørkere felt mellom den indre buen og den ytre buen, og kalles fra gammelt av «Alexanders bånd».

Stråler som bøyes av utenfor buens fiolette bånd samles opp under den hovedregnbuen, og derfor ser det lysere ut der. Tilsvarende gjelder over den sekundære regnbuen.

Finnes skatten?

Regnbuen har ikke noe bestemt plassering. To personer som står ved siden av hverandre vil se hver sin regnbue, som oppstår i forskjellige vanndråper.

Hvis vi går mot regnbuen vil solen hele tiden skinne på nye vanndråper foran oss, derfor kan vi aldri komme frem til den. Vi kan imidlertid stå i ro og iaktta en annen person som går mot den regnbuen vi ser, så hvis vi samarbeider trenger vi kanskje ikke gi helt opp håpet om å finne en skatt i enden av regnbuen!

God side med fine bilder og forklaringer på optiske fenomener er Atmospheric Optics

Hilsen Anders

Sjekk været på yr.no