Hva er horisontal nedbør?

Nei, det er ikke vannrett regn, men kan ha stor betydning særlig i tørre områder. Les mer om femonenet «horisontal nedbør».

Tåke over Amazonas som tilfører regnskogen fuktighet året rundt

Tåke over Amazonas som tilfører regnskogen nødvendig fuktighet året rundt.

Foto: imaggeo.egu.eu

Yr-leser Marianne Berg møtte en meteorolog på Kanariøyene som snakket om «horisontal nedbør». Hun har sendt inn et spørsmål hvor hun lurer på hvordan dette oppstår

«Ukjent» meteorologisk begrep

Her måtte undertegnede Yr-meteorolog kaste seg over tastaturet og søke opp faglitteratur. Begrepet «horisontal nedbør» brukes ikke av norske meteorologer, med unntak av i humoristisk form når det blåser så kraftig at regnet fyker vannrett gjennom luften.

Skyskoger

Horisontal nedbør er nemlig ikke nedbør som kommer fallende fra en sky der oppe. Det er et fenomen som oppstår når sky- eller tåkedråper avsettes direkte på vegetasjonen eller når fuktigheten i luften kondenserer på planter og trær og drypper og renner videre ned til bakken. Vegetasjonen fungerer som en svamp som suger til seg tilgjengelig fuktighet.

Denne «nedbøren» vil ikke bli registrert av vanlige regnmålere. Skoger i fjellsidene på forskjellige steder i tropene omtales faktisk som «skyskoger» og «tåkeskoger», på samme måte som andre skoger kalles regnskog.

Finnes overalt

At tåke og dis, men også dugg gjør overflater fuktige er ikke noen overraskelse. Alle vet at gress og blader blir våte når tåken ligger tykk på bakken. Grunnen til at begrepet horisontal nedbør ikke akkurat er veldig kjent her til lands er at vi ikke har noen tørkesesong hvor horisontal nedbør ville hatt stor betydning for å tilføre fuktighet til bakken. Dermed blir det et fenomen uten særlig betydning i et land som Norge med fire årstider.

Kan ha stor betydning.

Ifølge litteraturen er horisontal nedbør særlig viktig i tørkesesonger og ellers i tørre områder. Forskere har flere steder målt at fuktighetsbidraget fra horisontal nedbør har vært mange ganger bidraget fra regn på samme sted.

Horisontal nedbør

En ellers ganske tørr øy eller fjellside kan få viktig fuktighet tilført som vist på denne figuren

Kanariøyene

Kanariøyene ligger nært Afrikas kyst og på samme breddegrader som Sahara. Uten horisontal nedbør ville det ikke vært mulig å dyrke noe som helst på øyene der. I motsetning til ørkenlandskapene i Afrika øst for seg har Kanariøyene områder fuktig nok til matdyrking, særlig i nord. Varme vinder som blåser mot øyene tilfører fuktighet fra havet rundt. Når luften løftes langs fjellsidene avkjøles den og skyer dannes. Fuktigheten fra skyene “fanges” deretter av vegetasjonen. Tenerife og Hawaii er blant øyer i tropene der horisontal nedbør anses for å ha stor innvirkning på planteliv og tilførsel av vann til bakken.

Kanariøyene

Selv om Kanariøyene ligger like vest for Nord-Afrikas ørkenlandskap hvor det ikke er mulig å dyrke, så har disse øyene områder med forskjellig vegetasjon og fruktbart landskap.

Kilder
Cloud Forests in the Humid Tropics, av T. Stadtmüller, 1986.

Interception of Horizontal Precipitation by Elfin Cloud Forest in the Luquillo Mountains, Eastern Puerto Rico, av J. Schellekens med flere, 1998.

Study of Techniques to Increase Water Resources and Run-Off in Semiarid Regions. The Case of the Canary Islands and Israel. Journal of the Faculty of Forestry, Istambul University, av J. C. Santamarta, 2012.

Groundwater Resources Assessment, av J. Balek, 1989

https://www.worldwildlife.org/ecoregions/pa1203

Om vanlige typer nedbør
Frontnedbør og bygenedbør
Orografisk nedbør