Faretruende skyer på ferde?

Yr-leser Anita Lorentzen har knipset et spesielt bilde av noen skyer og lurer på hva de betyr. Meteorologene har svaret.

Arcus-skyer observert på Hvaler i Østfold 19. juni 2017

Anita Lorentzen tok dette dystre, men stemningsfulle bildet på Hvaler i Østfold om kvelden 19. juni.

Foto: Anita Lorentzen

Tegn på uvær

Umiddelbart ser himmelen faretruende ut. Skyen framkommer som en mørkegrå, markert rull på bildet, og hører til en skytype som kalles Arcus.

Slike skyer har en særegen form og utgjør den ledende ytterkanten av et uvær. De kan oppstå i sammenheng med tordenvær og vind, og er gjerne også knyttet til en kaldfront.

I Norge er de ikke så vanlige.

To typer arcus

Arcus-skyer kan deles i to typer skyer: rulleskyer og hylleskyer.

Rullesky (roll cloud) er lave skyer og har en lang horisontal tubeformasjon.

Hyllesky (shelf cloud) er mer som en horisontal kileformet sky. Forskjellen på disse er at roll cloud ikke er tilknyttet tordenskyen, mens shelf cloud er festet til basen av skyen.

Roll cloud, eller hyllesky på Gjøvik

«Roll clouds» opptrer ofte uten tilknytning til større systemer. Fenomenet kan for øvrig forveksles med en liknende type sky som kalles «shelf clouds».

Foto: Svein Idar Iversen

En front passerte to ganger

Fra værkartet den 19. juni, ser vi at det ligger et lavtrykk over Sverige og en tilhørende frontsone over Sør-Norge. Fronten har en slags bølge eller buktning på seg, som gjør at den faktisk passerer to ganger over Østfold denne dagen.

Den siste delen, som utgjør kaldfronten, passerer Hvaler i løpet av kvelden.

Det er nettopp Arcus-skyer i forbindelse med kaldfronten som Anita har foreviget på Hvaler. Skyene varsler om kraftig nedbør, kanskje også tordenbyger.

Kaldfront over Sør-Norge

19. juni 2017 kl. 20:00: Værkartet viser en kaldfront over Sør-Norge som er på vei sørover. Den passerer Hvaler i Østfold i tidsrommet kl. 20-22 om kvelden.

Foto: Meteorologisk institutt