Derfor kan vindvarslene på Yr være uenige

En Yr-bruker opplevde at tekstvarselet og Yrs symboler varslet ulik vindstyrke. Her kommer svar og tips fra meteorologen.

Expedition Amundsen

VIND I FJELLET: Om det blir bris eller kuling er viktig å vite for dem som går i fjellet om vinteren. På Yr forteller både automatiske symboler og håndlagde tekstvarsel om vinden som kan komme.

Foto: Kai-Otto Melau

Erik Marius har kommentert en situasjon fra 30. desember, der det var stort sprik mellom vindsymbolene for Geilo og det som sto i tekstvarselet. Han skriver:

Siden det kan være snakk om sterk kuling til full storm er det den totale ansvarsfraskrivelse å komme med så diametralt motsatte varsler på samme side. Min erfaring er at svært mange brukere av yr.no kun ser på grafikken. En midtvinterdag på fjellet kan dette være skjebnesvangert!

High-tech prognose vs håndtverk

Tekstvarselet er skrevet av en meteorolog, basert på vurdering av flere ulike modeller, observasjoner og erfaring. Symbolene på Yr er modelldata fra en av disse modellene.

I den konkrete situasjonen må du huske at punktet du valgte var Geilo, mens tekstvarselet meldte sterk kuling utsatte steder, full storm i nordlige og vestlige fjellstrøk.

Punktvarselet beskriver kun vinden på ett sted, tekstvarselet forteller hva du kan forvente å finne i deler av et større område.

Observasjoner viser at det faktisk ble svak vind på Geilo, kun 2-3 m/s. Derimot blåste det sterk kuling eller mer i fjellet lenger vest. F.eks hadde Finse 38 knop (ca 20 m/s) i middelvind og vindkast på 52 knop (27 m/s) om ettermiddagen. Vindvarselet fra modellen traff faktisk meget bra for Geilo.

Vindobservasjoner fra Geilo

Værobservasjoner onsdag 30.12.2015 kl 16. Geilo er merket med rødt punkt. Adskillig mer vind nord og vest i fjellet, men det er store lokale variasjoner. Vindpilene viser hastigheten: Kort hake på pilen er 5 knop (2,5 m/s) og hver lange hake er 10 knop (5 m/s).

Foto: MET

Symbolene på Yr kan vise for svak vind

Når det er sagt, symbolene på Yr har fortsatt en tendens til å vise for svak vind i indre strøk. Komplisert topografi kan gi lokale utfordringer. Her er det derfor viktig å sammenholde med tekstvarselet.

I den senere tid har det blitt gjort endringer i hvordan modellen varsler vind i høyfjellet, og modellverdiene er betydelig bedre nå enn for et år eller to siden.

Utfordringen ligger i at det er et uhyre komplisert samspill mellom de ulike parameterne som varsles i en atmosfæremodell. Hvis man justerer modellen slik at den viser riktigere vind i innlandet vil den kanskje score mye dårligere andre steder, og det kan også føre til dårligere treff på f.eks temperatur, skydekke og nedbør.

Konklusjon: Bruk værsymboler, grafikk og tekstvarsel sammen for best resultat og værforståelse!

Mer informasjon: