Normal

Derfor blir det vindkast

Hvor kommer de kraftige vindkastene fra? Hvorfor er ikke vinden konstant? Yr-bruker Svein Anders lurer. Her får han svar fra meteorologen.

Vindpølse

VIND: Det er ofte de kraftige vindkastene som gir skade under uvær. I værvarselet er det oftest snakk om den jevne vinden og ikke om de sterkere kastene.

Foto: colourbox.com / colourbox.com

Når vinden er ujevn og kaotisk sier man at luften er turbulent. På bakken viser det seg som vindkast, mens fly opplever det som risting. Turbulens skjer ikke bare i luft, men også i vann.

For å vise hva som skjer har jeg lyst til å ta deg med på et lite eksperiment.

Turbulens i springen

Skru forsiktig på vannet i springen, og studer vannstrålen. Hvis du gjorde det sakte nok, kunne du sannsynligvis se hvordan vannstrålen gikk fra å vare jevn og klar til å bli ruglete og uregelmessig. Det som skjer er at vannstrålen går fra å være det vi kaller laminær, altså jevn, til å bli turbulent.

Hvis du syns det var vanskelig å se hva som skjedde med vannstrålen, kan du se det i denne videoen:

Det er fordi vannet i midten av røret renner mye fortere enn vannet nærmest kantene. Da danner det seg små virvler i strålen. Ved kantene går det saktere fordi friksjonen mot innsiden av springen holder vannet tilbake. I midten av springen renner det friere og jo mer du skrur på spingen, desto fortere går det.

Dette skjer ikke bare i en spring, men overalt hvor vann eller luft beveger seg sånn at hastigheten endrer seg mye over korte avstander. I lufta kalles disse endringene for vindskjær.

Vanlig årsaker til vindskjær

Årsakene til vindskjær kan være mange, men her er noen av de vanligste:

Friksjon mot bakken: Akkurat som vannet i springen, så vil vinden nærmest bakken bremses opp mer enn vinden i høyden. Jo mer ruglete og kupert terrenget er, desto større blir friksjonen og dermed oppbremsinga av vinden nærmest bakken.

Fjell: Når vind treffer fjell blir det nesten alltid turbulens noen steder i området. Nøyaktig hvor og hvor mye er avhengig av mange ting, som for eksempel hvor store fjellene er, hvor sterk vinden er og egenskapene til lufta som blåser mot fjellene.

Bygevær: Over havet finnes ingen fjell som forstyrrer vinden, men det kan likevel bli vindkast fordi det er veldig vanlig i bygevær. Byger oppstår når bobler med varm luft stiger oppover og danner skyer og nedbør. Disse boblene har forskjellig hastighet og gjør at vinden blir uberegnelig og kaotisk med mange vindkast.