Derfor blir det lummert

Du har kjent det før. Solen varmer og termometeret viser 20 grader. Det skulle vært friskt og deilig, men i stedet er det varmt og fuktig. Hvorfor er det slik?

Lummert, skyer

KLAMT: Lummert vær om sommeren er ofte forbundet med torden og lyn.

Foto: @ellenta/Instagram

Line fra Moss spør hvorfor det noen ganger er lummert.

Når det blir varmere og fuktigere enn det pleier å være, kommer ofte luftmassene fra sør. Jetstrømmen er en viktig årsak til været på våre breddegrader.

Den ligger som en orm fra vest mot øst, mer enn 10km over oss.

I de tilfellene der vi får ekstra varm og fuktig luft ligger jetstrømmen slik du ser på figuren, fra sørvest mot nordøst. Den fører med seg ekstratropiske luftmasser nordover, mot oss, og luftfuktigheten kan stige markant.

Hvordan det blir lummert

FRONT: På figuren bringes varm luft (rødt) nord og østover mens det i vest kommer kald og tørrere luft (blått).

Hva er lummert?

Lummert for deg og meg kan ha flere betydninger. En sommerkveld kan være behagelig hvis det er litt lummert siden luft med høy fuktighet virker varmere enn luft med lik temperatur som er tørr.

Lummert og varm luft forbindes ofte med tordenvær. Det er nettopp disse faktorene som skal til for å skape et skikkelig skrall.

Jente i lummert vær

SOMMER: Noen sommerdager kan det kjennes som om luften står helt i ro og legger seg som et lag på huden.

Foto: Nina Helen Pedersen

Når den varme luften fra sør møter kaldere luftmasser stiger den høyt til værs som røyken over et bål.

Vanndampen i luften kondenserer til dråper når temperaturen faller oppover i atmosfæren. Vanndråper blir til iskrystaller som stiger opp og synker ned i skyen.

Etter mange turer opp og ned blir iskrystallene til små iskuler som skaper friksjon mellom hverandre. Denne friksjonen skaper elektriske ladninger som igjen fører til lyn og torden.

Denne luftmassen gjør at vi føler det trykkende og ubehagelig, man blir klam og svett siden høy luftfuktighet gjør det vanskelig for kroppen å bli kvitt varmen.

Definisjon på lummert

Mange tenker på et hygrometer som et mål på vanninnholdet i luften, siden den ved 100 prosent angir metning og derfor dannelse av skyer. Men den viser ikke hele bildet.

Det skyldes at hygrometeret ikke direkte viser luftens fuktighetsinnhold, men i stedet viser den relativ fuktighet.

Hvis solen titter frem en varm og fuktig dag vil hygrometeret vise et fall i målingene. Varm luft klarer å holde på mer fuktighet enn kald luft og det blir vanskelig å se om fuktigheten vedvarer eller øker.

Hvis du vil vite om det er lummert må du derfor kjenne til vanninnholdet i luften, den såkalte duggpunktstemperaturen. Den beregnes via et hygrometer og en temperaturmåler, eller du kan finne den på Yr.no.

Lummert defineres når duggpunktstemperaturen er 16°C. Det tilsvarer 13,5 g vanndamp per kubikkmeter luft.

I tabellen under kan du se at det minimum må være 16 grader for at det skal være lummert. Er det kjøligere enn 16°C vil du ikke oppleve høy luftfuktighet som ubehagelig.

Temperatur og relativ luftfuktighet i prosent

16 °C

99 prosent

27 °C

53 prosent

17 °C

93 prosent

28 °C

50 prosent

18 °C

88 prosent

29 °C

47 prosent

19 °C

83 prosent

30 °C

45 prosent

20 °C

78 prosent

31 °C

43 prosent

21 °C

74 prosent

32 °C

40 prosent

22 °C

70 prosent

33 °C

38 prosent

23 °C

66 prosent

34 °C

36 prosent

24 °C

62 prosent

35 °C

35 prosent

25 °C

59 prosent

36 °C

33 prosent

26 °C

56 prosent

37 °C

31 prosent

Ekspander/minimer faktaboks

Tabellen viser forholdet mellom temperatur og relativ fuktighet når duggpunktet er 16°C. Andre kilder hentyder at duggpunktet må være 17°C.

Når forsvinner den varme fuktige luften?

Luftmasser beskrives meteorologisk gjennom ulike værfronter. Skillet mellom den varme og kalde luft heter kaldfront. Når fronten beveger seg østover, over Sør-Norge, erstattes lummert vær med kald og tørr luft fra vest.

Varme og kalde luftmasser

LUMMERT: Varme (W) og kalde (C) luftmasser.

Foto: Meteorologisk institutt