– Kula flyttet seg opp og ned på himmelen

Hun skulle ta bilde av flystripen, da denne UFO-lignende gjenstanden dukket opp på himmelen.

Kule på himmelen

HVA ER DEN LILLE KULA? Kanskje er det en ufo? Eller en værballong? Eller kanskje skyldes det hele bare fototeknikken?

Foto: Erna Strand Nilssen

Yr-bruker Erna Strand Nilssen tok en serie bilder i Porsanger den 17. oktober kl. 15:45.

Planen var å fotografere en kondens-stripe etter et stort fly. Etter å ha studert bildene nærmere ble imidlertid en UFO oppdaget. Den gule «kula» flyttet seg oppover og nedover.

Nå lurer Erna spent på hva dette kan være? Kanskje en værballong?

Ballonger går til værs daglig

Etter formen å dømme kan det være en værballong.

Værballonger sendes opp to ganger i døgnet på flere steder i hele verden samtidig. De blir sendt opp kl. 00 UTC og kl. 12 UTC. På norsk sommertid tilsvarer dette kl. 02 og 14.

Kart som viser slipp av værballonger
Foto: MET

Bildene er knipset om ettermiddagen knappe to timer etter at ballongen er sluppet. Det er i såfall flere mulige steder værballongen kan stamme fra; enten fra Andøya i Vesterålen, fra Kiruna i Nord-Sverige, fra Sodankyla i Nord-Finland eller fra Murmansk i Russland.

Mye østavind i oktober

Siden vi oktober har hatt gleden av et langvarig høytrykk over Russland, har vindene stort sett kommet fra sektoren øst til sør i Norge. Når dette tas i betraktning, er det mest sannsynlig at en eventuell værballong stammer fra Sodankyla eller Murmansk.

Værballonger går oppover og utvider seg i atmosfæren, og kan nå en høyde på opptil 40 km før den sprekker. Det kan være sterke vinder i enkelte nivå, som gjør at ballongen ikke går rett opp, men også driver en del horisontalt. Det kan i så fall ha skjedd i dette tilfellet.

I sommer skapte en lignende sak stor oppstandelse over Troms.

Kanskje bare en feil med mobilkameraet?

Men det er også en annen mulighet, og kanskje mest sannsynlig, at prikken på bildet skyldes en feil med mobilkameraet.

Vi har fått tilbakemeldinger fra et par Yr-brukere som selv har opplevd at det kan dannes en eller flere prikker på bildet når man fotograferer i mye lys. Når man tar bilder mot sola kan det oppstå en refleksjon i linsa.

Et godt kamera har gjerne en linse som skjermer mot dette fenomenet, men flere mobilkameraer har det ikke. Siden innsender ikke oppdaget «kula» før hun så bildene etterpå, pluss at kula beveget seg oppover og nedover på himmelen, tyder mye på at det er en svakhet med kameraet som er årsaken til UFOen i Porsanger, og ikke en værballong.

Kule på himmelen
Foto: Erna Strand Nilssen