Vinteren kommer tilbake

Denne uken går kulden til angrep nordfra. Spørsmålet er hvor langt sør i Norge den til slutt klarer å komme.

Uvær

Vinteren angriper fra nord, melder meteorologene. I Finnmark, der dette bildet ble tatt i mars, blir det minusgrader og snø. Det kalde været kan mot slutten av uka bevege seg sørover.

Foto: Jan Harald Tomassen

Meteorolog Rafael Escobar Løvdahl

Tirsdagen i Sør-Norge blir knallfin, sier Raphael Escobar Løvdahl. Så kommer kulda fra nord snikende nedover landet.

Foto: Hanneke Luijting

Veien fra sommervær til vintervær er kort nå om våren. Det får vi merke godt denne uka og til slutt er det kanskje vinteren som går av med seieren.

– Kanonfin tirsdag i Sør-Norge

– På tirsdag er det bare å komme seg ut, sier statsmeteorolog Raphael Escobar Løvdahl og lover strålende sol i hele Sør-Norge.

Et høytrykk gir skyfri himmel og da varmer sola godt. Om nett til tirsdag blir det imidlertid kaldt, når all varmen slippes ut i atmosfæren.

– Inn med blomstene og frem med bilskrapen. Det blir en kald start på tirsdagen, sier Løvdahl.

For trøndernes del er det mer usikkert, legger han til. Det vil nok helst gå bra, men kald luft og byger fra nord kan også fort bli nærgående.

Vinteren angriper fra nord

Iskaldt luft har brutt ut fra Nordpolen og strømmer ned over Nord-Norge denne uka. Dermed er vinteren tilbake for fullt: I Troms og Finnmark får du minusgrader og snø, mens Nordland i første omgang kan få sludd og regn.

– Bygene kommer jevnt og trutt, sier meteorologen.

Den kalde lufta har ikke tenkt å slå seg til ro i nord. På onsdag snør det også i Nordland og så står Trøndelag og Sør-Norge for tur.

– Kaldlufta kryper sørover, men det er så innmari vanskelig å si hvor langt den går, sier en litt fortvilet meteorolog.

Blir det iskald værbaby?

Ikke bare mennesker blir våryre på denne tiden av året. Også på værfronten er det romantikk i lufta, skal vi tro Løvdahl.

Mot slutten av uka møter iskald polarluft varm sønnavind i området rundt Grønland, og kanskje oppstår det søt musikk mellom de to.

– Det er et veldig bra hekkeområde for lavtrykk. Så får vi se om det blir bebis av den kalde og varme lufta, sier Løvdahl og forklarer at babyen i så fall er et lavtrykk som igjen kan finne veien til Norge.

– Kanskje går lavtrykket langt sør i landet og da blir det kaldere og mer snø. Men hva den kalde og varme lufta over Grønland finner på å lage er ikke lett å vite.

Twitter-melding fra @meteorologene

HEKKEOMRÅDE FOR LAVTRYKK: – Vest for Grønland får vi et område med skarpt temperaturskille. I tillegg har du krumming på luftsirkulasjonen og der elsker disse lavtrykkene å fødes, sier meteorolog Raphael Løvdahl.

Foto: @meteorologene på twitter