Vått og kaldt Birken-vær

Været for Birkebeinerrittet lover ikke bra. Det blir nedbør stort sett hele helgen.

Gjørme-Birken

GJØRMEBAD: I fjor ble det et gjørmebad for de som syklet birkebeinerrittet på grunn av store nedbørsmengder før løpet.

Foto: NRK

Det blir neppe vedvarende regn for dem som skal sykle fra Rena til Lillehammer i helgen, men byger og lave temperaturer må de være forberedt på.

– Det blir nok 10-12 grader nede i Rena og Lillehammer, mens det over fjellet trolig vil være mellom 6 og 7 grader, men de slipper i hvert fall snø, sier vakthavende meteorolog Haakon Melhuus til NTB.

Trolig mindre gjørme

De som sykler Fredagsbirken får det litt lettere enn deltakerne i lørdagens ritt. Det blir både mindre nedbør og noe mildere på første rittdag.

Arrangøren har truffet tiltak for å bedre forholdene underveis. Det er blant annet lagt ut pukk, gravd renner og bygget minst én ny bru for å slippe noen av gjørmeproblemene fra i fjor.

Likevel kan det være på sin plass å minne om informasjonssjef Ingunn Rønningen Klevens ord:

– Det er et terrengsykkelritt, og da blir det vått og gjørmete hvis været er dårlig.

Best i nord

Også resten av Sør-Norge og Trøndelag må for en stor del belage seg på bygevær i helgen. Agder og Sør-Rogaland kan derimot få en del sol, opplyser Melhuus.

– Det blir bedre i nord med østavind og mye pent vær lørdag, men noen byger kan det bli i indre strøk, forteller meteorologen.

Søndag kryper godværet sørover til Trøndelag og beveger seg nedover Østlandet utover dagen. Øst for fjellene vil bygene fortsette.

Væromslag

Neste uke ligger an til å begynne bra i hele landet. Det fine være fra nord og vest sprer seg sør- og østover mandag, men dagen etter er det rollebytte for landsdelene.

– Da slår det over til vestavær igjen, og det blir Vestlandet og Nord-Norge som får bygene. Østlandet og Sørlandet får derimot bedre vær i denne perioden, og det blir varmere i lavlandet, melder Melhuus.

Selv om det ikke er snakk om noen tropevarme, kan temperaturene komme opp i rundt 20 grader. Selv om det er litt for lite til at vil kan se fram til en indian summer, vil nok bedringen bli tatt imot med glede likevel.