Sommeren som uteble

yr.no mimrer om væråret 2010. Hvor ble egentlig sommerværet av?

Video Sommeren som uteble

Stein Kristiansen

METEOROLOG: Stein Kristiansen forklarer hvorfor sommerværet ikke ble så bra.

Foto: Meteorologisk institutt

I de iskalde vintermånedene begynner mange å drømme tilbake til lange sommerdager på strendene, lunkne dukkerter i sjøen og deilige sommerkvelder. Men årets sommer i Norge – er den noe å drømme tilbake til?

– Det var ingen langvarige perioder med pent vær, og da fikk man følelsen av at sommeren aldri kom, forteller klimaforsker Stein Kristiansen ved Meteorologisk institutt.

FLERE ARTIKLER FRA VÆRÅRET 2010:

Mye nedbør i hele landet

Sommeren 2010 ble preget av mye dårlig vær, og er målt som den fjerde våteste sommeren siden 1900.

– Nedbørsmessig hadde store deler av landet mer nedbør enn normalt. For landet som helhet kom det 25% mer nedbør enn det som er normalt i denne perioden, forteller Kristiansen.

Temperaturer over normalen

Sol og sommer

HOPP I HAVET: Til tross for mye dårlig vær i sommer fikk vi noen fine dager som denne.

Foto: Alf Ove Hansen / Scanpix

På landsbasis lå temperaturene gjennomsnittlig 1,4 grader over normalen de tre sommermånedene. Men det var likevel noe vi ikke merket særlig mye til.

– Det som preget sommeren mest var at vi ikke hadde noe langvarig varmeperiode. Det var annenhver dag av og på med regn og sol, forteller Kristiansen.

– Dette skyldtes det ustabile lavtrykket fra nord som lå over Norge gjennom hele sommeren, og de høye temperaturene i resten av Europa, forteller han.

Havnet under lavtrykkene

Regnfull sommer i Oslo

REGNFULL SOMMER: Lavtrykkene danset over Norge i sommer.

Foto: Scanpix

Lavtrykkene danset over landet i nesten tre måneder, mens vi tålmodig satt og ventet på det stabile høytrykket som aldri kom. Kristiansen understreker at det dårlige sommerværet ikke henger sammen med den iskalde vinteren.

– Vi havnet i grenseland mellom lavtrykkene i nord og høytrykkene over store deler av Europa. Man skulle ikke lenger østover enn til Stockholm for å oppleve fint vær. Vi var rett og slett litt uheldige som havnet midt under lavtrykkene, forteller Kristiansen.

Kraftig tordenvær

Den regnfulle sommeren hadde likevel et fåtall virkelig kraftige uværsdager vi kan tenke tilbake på.

Mange husker nok det forferdelige tordenværet natt til 13. juli på Østlandet. 11.000 lyn slo ned i løpet av natten, og nærmere 30.000 husstander ble uten strøm.

SE VIDEO:

Video 179b9b68-ad75-42ab-97a3-70cc1e6d96c3.jpg

Typisk norsk sommer

Grilling under paraply

TYPISK NORSK: Grilling under paraply.

Foto: Flickr_lilot0sa

Til tross for mer nedbør og gjennomsnittlig høyere temperaturer enn normalt, understreker Kristiansen at det var et relativt normalt sommervær.

– Dette var en typisk normal sommer i Norge og sett i helhet var det ikke så aller verst. Men man fikk følelsen av at sommeren aldri kom siden vi aldri hadde en stabil værsituasjon, forteller Kristiansen.