Årets første tropenatt er et faktum

Usedvanlig het natt på Sørlandet førte til rekordtidlig tropenatt på to målestasjoner.

Sommernatt på Jeløya

HETE NETTER: Sommervarmen gjør at også nettene blir langt varmere enn normalt for årstiden. Ola Ødegaard tok dette flotte bildet på Jeløya i Ytre Oslofjord tidligere denne uken.

Foto: Ola Ødegaard

Både på Lindesnes fyr i Vest-Agder og Eigerøy utenfor Egersund i Rogaland holdt temperaturen seg over 20 grader natt til torsdag.

– Svært varmt i natt langs kysten

– På Eigerøy kom temperaturen ikke lavere enn 20,4 grader i natt, mens den på Lindesnes var 20 blank på det laveste, sier meteorolog Rafael Escobar Løvdahl ved Meteorologisk institutt.

Det er rekordtidlig begge steder og også ny rekord for landsdelen. Kun én gang tidligere er det målt tropenatt i Norge tidligere i mai. Det var i 12. mai 1981, i Bergen.

Flere andre målestasjoner var tett oppunder. På Færder fyr i Vestfold ble det 19,7 grader, dermed like under offisiell tropenatt-status.

– Det er definitivt uvanlig med tropenetter i mai, sier Løvdahl.

– Forklaringen er at havtemperaturen er blitt mye varmere og at vi hadde en gunstig vindretning i natt. Det gjør at det har vært veldig varmt langs hele kysten fra svenskegrensen til Bergen

Vanligvis et sensommer-fenomen

For at det skal bli registrert tropenatt, er det ikke nok at temperaturen er over 20 grader i løpet av natten.

Regelen er at minimumstemperaturen ikke går under 20 i løpet av hele natten.

Tropenetter oppstår som regel langs kysten og er vanligvis noe vi i Norge kan oppleve i juli og august.

Meteorolog Rafael Escobar Løvdahl

TROPISK VARME: Meteorolog Rafael Escobar Løvdahl bekrefter at det er målt tropenatt i Norge allerede. Her fotografert under helt andre temperaturforhold.

Foto: Hanneke Luijting

Skyldes kraftig sol og varme sørfra

Det uvanlig varme maiværet som preger den sørlige halvdelen av landet vårt skyldes et stort og stabilt høytrykk som drar varmluft opp fra mye lenger sør enn vanlig , samt kraftig solstråling.

Onsdag førte det blant annet til ny varmerekord for mai på hele 32,7 grader, satt i Etne i Hordaland. En rekke andre steder fikk også ny bestenotering for denne måneden, blant andre både Bergen og Oslo .

Foreløpig er det lite som tyder på at det blir en endring i værsituasjonen i dette området den nærmeste uken. Det innebærer at det fortsatt er og vil være stor skogbrannfare i hele Sør-Norge.

– Nær tropenatt også i går

Også natt til i onsdag opplevde mange i Sør-Norge temperaturer over 20 grader om natten, men ingen av målestasjonene til Meteorologisk institutt hadde noen målinger som oppfylte kravene.

– Vi hadde tropenatt på én stasjon, men den måleleren fungerer ikke tilfredsstillende for tiden og oppfyller derfor ikke kravene vi har. Derfor ble det ikke en offisiell tropenatt fra vår side. Derimot er det godt mulig at folk kan ha registrert tropenatt hos seg selv med sine private værstasjoner, sier Løvdahl.

Tropenatt