Starter vinterferien med knallhelg

– Østlandet, Troms og Finnmark blir værvinnerne til helgen, sier meteorolog Ida Fossli. Men før den tid blir det både storm og mer snø.

Vinterferie på Blefjell

DRØMMEFORHOLD: Østlendingene får en kjempestart på ferien, dersom langtidsvarselet holder stikk. Her fra Blefjell på grensen mellom Buskerud og Telemark.

Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Alt til rette for en super vinterhelg som inngang på årets vinterferie i øst.

– Lavtrykkene som kommer inn vil treffe Vestlandet. Østlandet blir liggende i le og vil få fint vær med sol, rolige vindforhold og et par minusgrader, sier Fossli.

Ida Fossli

SPESIELL VINTER: Meteorolog Ida Fossli forteller at værsituasjonen har vært veldig stabil i hele vinter.

Foto: Petter Strøm / NRK

– Men østlendingene må først tåle et lite påfyll av snø og en del vind onsdag og torsdag, sier statsmeteorologen.

To-tre ganger mer snø enn normalt

Vinteren har hittil vært usedvanlig snørik i Sør-Norge. På Sørlandet og Østlandet er det kommet to til tre ganger så mye snø som normalt. Nord-Norge har derimot fått langt mindre snø enn vanlig.

– Hva er forklaringen?

– Værsituasjonen har vært veldig stabil. Lavtrykkene har gått inn i Sør-Norge, hvor det har blitt mange runder med påfyll av snø fordi det har vært kaldt. På kysten er det mildere, så der kommer nedbøren som regn. Nord-Norge har som regel vært nord for disse lavtrykkene, eller i et høytrykksområde, slik at det har kommet lite nedbør der siste tiden, sier Fossli.

Snømengde i Sør-Norge
Foto: Meteorologisk institutt

Storm på Vestlandet onsdag

Det meste av Vestlandet må vente ytterligere én uke på vinterferien. Kanskje like greit, ettersom de neste dagene og kommende helg blir preget av klassisk vestlandsvær.

– Onsdag kommer det inn et lavtrykk som vil føre til storm langs kysten og i fjellet. Samtidig vil temperaturene være lave, noe som vil gi vanskelige kjøreforhold i fjellet. Vi har sendt ut obs-varsel for hele vestlandskysten sør for Stad og for alle fjellovergangene i Sør-Norge, sier Fossli.

Obs-varsel for Vestlandet

OBS-VARSEL: Det er meldt vanskelige kjøreforhold i store deler av Sør-Norge onsdag.

Foto: Meteorologisk institutt

Etterpå blir det bygevær gjennom hele helgen.

– Fullstendig håpløst er det ikke. Det kan bli sprekker i skydekket innimellom, så det kan være at også vestlendingene får se solen litt i løpet av helgen, sier meteorologen.

Vestlige deler av Sørlandet må belage seg på det samme, mens den østlige kan håpe på litt av drømmehelgen som Østlandet er lovet.

Klarvær og sol lengst nord

Fra Mørekysten og nordover til Nordland blir det sørlig vind og litt nedbør. Stort sett plussgrader langs kysten, minusgrader og nedbør som snø i innlandet.

– Lenger nord er det lite som skjer på værfronten. I Troms og Finnmark blir det veldig fint, med klarvær og lørdag og litt skyet søndag. Jevnt over minusgrader, på vidda ned mot 20 minusgrader, sier Fossli.

Også på Svalbard blir det en fin vinterhelg. Øst på øyen kan det komme litt snø, mens det er meldt skiftende skydekke og oppholdsvær rundt Longyearbyen og på vestsiden generelt.