Sol eller regn?

«Strålende sol i hele dag!» sier værvarselet. Utenfor hytta plaskregner det.

Regn mot frontruta
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Les de beste tipsene fra yr.no om hvordan du kan få et best mulig værvarsel

yr-redaksjonen har mottatt mange telefoner den siste uka som påpeker forskjellen mellom varslet og faktisk vær. Av naturlige årsaker (?) hører vi først og fremst fra dem som fikk sol i varselet og regn i virkeligheten.

Sommerbyger er vanskelig

– Sommerbyger er vanskelige å varsle, sier fungerende forskningsdirektør Knut Helge Midtbø. Derfor bør man ikke stole 100 prosent på symbolvarslene på noe nettsted som tilbyr værvarsler «for alle steder».

I tillegg til å titte på symbolene (som er automatisk generert) bør man derfor finne fram til meteorologens analyse av værsituasjonen i det aktuelle fylket. På yr.no ligger dette varselet som en tekst rett over for eksempel time for time-varselet.

- Vrient å melde sommervær

Forskjellen på et regnvær og et regnvær

Når sommerregnet er vanskeligere å varsle enn vinternedbøren henger dette, grovt sagt, sammen med forskjellen i hvordan nedbøren oppstår. Om vinteren følger nedbøren med store lavtrykk, som meteorologene kan følge på sine skjermer i mange dager. Slike lavtrykk er også enkle for regnemaskinene å modellere: både banen og farten på lavtrykket er kjent. Når og hvor nedbøren skal falle, og omtrent hvor mye det blir kan vi si med ganske stor sikkerhet.

Om sommeren oppstår ofte regnvær som følge av at sola varmer opp bakken. Oppvarmingen setter i gang en prosess. Varm og fuktig luft stiger, det dannes skyer og til slutt slipper disse skyene ut nedbør. Men hvor bakken varmes opp og hvor skyene slipper ut nedbøren lar seg ikke uten videre beregne helt nøyaktig.

– Det er som når du setter en vannkjele på kokeplata og skrur plata på for fullt, forklarer Knut Helge Midtbø. – Du vet med sikkerhet at det kommer til å boble oppi kjelen om en liten stund, men akkurat hvor den første boblen oppstår er vanskelig å si.

Sommerbyger er hodebry

Les tekstvarselet!

Meteorologene har imidlertid både kunnskap og erfaring som regnemaskinene ikke besitter, og som de benytter i sine analyser og prognoser. De har dessuten flere beregninger å støtte seg på når de lager tekstvarsler for hvert enkelt fylke. Dermed kan tekstvarslene gi utfyllende informasjon i tillegg til «sol bak sky-symbolet» på nettet, selv om ikke dette varselet handler om akkurat ditt sted.

Les de beste tipsene fra yr.no om hvordan du kan få et best mulig værvarsel