Rekordvekst av klimagasser

CO2-innholdet i atmosfæren vokser raskere enn noen gang viser ny rapport.

Fourensning i Kina

SKREMMENDE TALL: Siden pålitelige målinger begynte har det aldri blitt registrert at CO2-innholdet i atmosfæren vokser raskere.

Foto: DAVID GRAY / Reuters

Her er tallene som skremmer Verdens meteorologiorganisasjon: En helt fersk rapport fra WMO viste at fra og med pålitelige målinger begynte har det aldri blitt registrert større vekst av CO2-innhold i atmosfæren som i 2013.

Nivåene av CO2, metan og lystgass har steget sterkt, viser rapporten.

Vi vet uten tvil at klimaet endrer seg og at ekstremvær er et faktum på grunn av menneskelige aktiviteter som bruken av fossilt brennstoff, sier sjef Michael Jarraud i Verdens meteorologiorganisasjon (WMO).

Les også: – Klimaskeptikere er overrepresentert i media

Trafikk

BENSIN OG DIESEL: Bruken av fossilet brennstoff er helt klart en av hovedgrunnene til CO2-innholdet i atmosfæren.

Foto: ALEXANDER ZEMLIANICHENKO / AP

Ingen tid å miste

Konsentrasjonen av CO2 i atmosfæren hadde i 2013 økt 142 prosent siden førindustriell tid, altså år 1750. Konsentrasjonen av metan og lystgass var på henholdsvis 253 prosent og 121 prosent.

Vi må reversere denne trenden ved å kutte CO2-utslipp og andre klimagasser over hele verden. Vi har ingen tid å miste, advarer Jarraud.

Siden 1990 til 2013 var det en 34 prosent økning i strålingspådrivet.

Les også: Norges største bistandssatsing er evaluert

Strålingspådriv er forskjellen mellom hvor mye solvarme som treffer jorda og hvor mye varme jorda sender tilbake til verdensrommet. Enkelte klimagasser som CO2 reflekterer kortbølget stråling fra solen og gir oppvarming.

Karbondioksid forblir i atmosfæren i mange hundre år og i havet enda lenger. CO2-utslipp som har skjedd og som vil skje i fremtiden vil har en oppbyggende effekt på både global oppvarming og havforsuring, sier Jarraud.

Oljeraffineri i Lanzhou, Kina

SKADEN VEDVARER: CO2 blir værende i atmosfæren i mange hundrede år fremover, men enda verre er med utslippene i havet.

Foto: STRINGER SHANGHAI / REUTERS

Les også: