Rekordvarmt i fjellet i mars

— Høsten varer lenger, snøen kommer senere og forsvinner fortere, sier værforsker.

Fjellene i Volda

Flere steder i fjellet ble det målt rekordhøye temperaturer i mars, og på Vestlandet var det langt mindre nedbør enn for en «vanlig» marsmåned. Her fra fjellene i Møre og Romsdal.

Foto: larsks / Instagram

— Dette er nok et eksempel på at mars måned har vært mild de siste årene, sier værforsker Jostein Mamen ved Meteorologisk institutt.

Selv om mars ikke var noen ekstrem måned, havner den likevel på 11. plass over de varmeste marsmånedene siden år 1900, med en snittemperatur over hele landet på 3 grader over normalen.

Celine Jessen har tatt dette flotte bildet over Bergen 14.03.2016 og tagget #yrbilder på Instagram.

Også flere steder i lavlandet var det varmt i midten av mars. Her fra Bergen.

Foto: instagram.com/celinejessen

Både i 2007, 2012, 2014 og 2015 var mars måned mye varmere enn normalen. Innimellom kommer enkelte unntak, som 2001, 2006 og 2013, som var langt kaldere.

— Men vi ser tydelig på statistikken at høsten varer lenger, snøen kommer senere og forsvinner fortere, sier Mamen.

Varmerekorder høyt til fjells

Temperatur mars 2016

De tradisjonelt kaldeste delene av landet var langt varmere i mars enn det som er normalen. Mørkere farge indikerer høyere snittemperatur.

Foto: Meteorologisk institutt

I midten av mars sørget et stort høytrykk over England for at varm luft fra Europa ble ført opp til oss i Norge. Vind fra sør gav temperaturer godt over 10 grader flere steder, og faktisk opp mot 20 på enkelte målestasjoner. Den aller høyeste temperaturen ble målt i Lyngdal i Vest-Agder med 19,1 grader den 17. mars, selv om dette ikke er noen rekord.

I fjellet, derimot, ble det målt rekordhøye temperaturer. Ved Sognefjellshytta i Lom, 1410 meter over havet, ble det målt 12 grader den 15. mars. Den gamle rekorden var fra 2014 med 9,3°.

Gaustatoppen

På Gaustatoppen i Telemark ble det målt gjennomsnittlig 2,4 grader over normalen i mars.

Foto: Lier, Gunnar / SCANPIX

Også snittmålingene er høyere for flere stasjoner. På Gaustatoppen i Telemark, 1804 meter over havet, ble det målt gjennomsnittlig -7,5 grader i mars, som er 2,4° varmere normalen. Ved Suolovuopmi-Lulit målestasjon i Kautokeino var det gjennomsnittlig -7,3 grader. Det er 3,4 grader over normalen.

Regn og snø på feil plass

Nedbør mars 2016

Det om omtrent like mye nedbør som normalt i mars, men den var utradisjonelt fordelt: store deler av Vestlandet fikk mindre enn vanlig, mens indre deler av Østlandet fikk langt mer enn normalen for mars.

Foto: Meteorologisk institutt

Også nedbøren var utypisk denne måneden. Ikke fordi det regnet spesielt mye, men fordi nedbøren kom på «feil» plass.

— På grunn av de sørlige vindene ble det langt mindre nedbør flere steder på Vestlandet enn det som er vanlig, mens enkelte stasjoner på Østlandet fikk det dobbelte av det normale, sier Mamen.

I Øvre Årdal, innerst i Sogn, regnet det bare 2,2 millimeter i hele mars. Det er 4 % av normalen. I andre enden av skalaen finner vi Uvdal kraftverk i Buskerud, hvor det kom 228 % av normalen i mars, eller 75,3 millimeter.