Nå blir det søkkvått på Østlandet

Pøsregn i kombinasjon med snøsmelting kan føre til flom mange steder i Sør-Norge. Onsdag blir den våteste dagen, og verst blir det østafjells.

Vått på Østlandet

PØSREGN: Lavtrykket blir liggende over store deler av Sør-Norge. Hardest rammet blir østafjells.

Foto: yr.no/kart

Regntøy og støvler er et must de neste dagene, i hvert fall på Østlandet.

– Det er ventet mellom 50 og 60 millimeter nedbør østafjells på onsdag. Det er veldig mye nedbør, understreker statsmeteorolog Per Egil Haga.

Meteorologisk institutt har sendt ut masse OBS-varsler for fylkene på Østlandet og NVE har sendt ut flomvarsel for hele Sør-Norge.

Søkkvåt uke i vente

Flom på Ustaoset

Brannvesenet måtte lede vannet over riksvei syv i pinsen for å hindre at vannet forsvant ned i kjelleren til folk.

Foto: Frode Skorve / Geilo brannvesen

Våtest blir det i Telemark, Buskerud og Oppland fra tirsdag til torsdag, men også Vestfold, Østfold, Oslo, Akershus og Hedmark kan vente seg mye nedbør.

– Været blir ganske dårlig fram til torsdag. Det blir regn og grått da også men bedre utover torsdagen. Det er lavtrykksdominert vær så allerede på fredag får vi nedbør igjen, sier Haga.

Påfyll av snø

I de aller høyeste fjellområdene kan nedbøren komme som snø.

– Det neste døgnet blir kjølig og i høyfjellet over 1400 meter blir det nok sludd snø. Over fjellovergangene blir det nok regn så vi unngår snøproblemer her, sier Haga.

I lavlandet blir det 10–15 grader kaldere enn det var i pinsen, men til helgen stiger temperaturene igjen.

Flom og oversvømmelser

Inger-Brit Vindegg og Sigurd Fossgård, Geilo brannvesen.

Det dannet seg store vannansamlinger da ett rør gikk tett. Her er Inger-Brit Vindegg og Sigurd Fossgård fra Geilo brannvesen.

Foto: Frode Skorve / Geilo brannvesen

Helt fra Kristiansand til Nord-Trøndelag har NVE sendt ut flomvarsel.

NVE frykter flommen blir like stor som i 2007 da folk vasset i vann.

– Snøsmelting og regnbyger i Sør-Norge de kommende døgn fører til vannføringsøkning. Det ventes økte vannstander i en rekke av de større innsjøene i lavlandet på Østlandet de neste dagene, skriver NVE på sine hjemmesider.

I Norges største elver kan det bli storflom de neste dagene.

Følgende elver og vassdrag er mest utsatt:

  • Skiensvassdraget
  • Hallingdalselva
  • Drammenselva
  • Gudbrandsdalslågen
  • Glomma
  • Enkelte vassdrag på Vestlandet og i Trøndelag

Les mer om oversvømmelsene på nrk.no/ostafjells

Sørpeskred er livsfarlig

– Regn og snøsmelting gir fare for sørpeskred. Det gjelder i områder med minst 50 cm snødybde. Flomskred kan forekomme i tilknytning til sørpeskred. Snøsmelting kombinert med regn og vannmettet jord gir økt fare for jordskred og utglidninger, skriver NVE.

Sørpeskred er også mye farligere enn vanlige snøskred. Steinar Bakkehøy, meteorolog og skredekspert i Norsk Geoteknisk Institutt forklarer at slike sørpeskred beveger seg som en væske og at de dermed får stor fart og energi.

– Årsaken er at disse skredene ofte får høy hastighet. I bratt terreng kan skredene komme opp i 60–70 kilometer i timen. Blir du tatt av sørpeskred er det større risiko for å dø. Sørpeskred inneholder mye vann, og havner du i et slikt skred, drukner du, sier Bakkehøy.

Grå og våt helg

Paraplyer

GRÅTT OG VÅTT: Østafjells ligger an til å få det dårligste helgeværet.

Foto: Knut Fjelstad / Scanpix

Høytrykket som ga mye finvær i pinsen har løst seg opp og nå er det lavtrykkene som dominerer.

– Det blir ganske dårlig vær i Sør-Norge framover. På fredag får vi inn nye nedbørsområder men de er heldigvis ikke like kraftige som de i morgen, sier statsmeteorolog Per Egil Haga.

Men prognosene er usikre, så meteorologen er åpen for noen solgløtter.

– Både lørdag og søndag er det mulighet for nedbør men det kan også bli litt sol. Men usikkerheten er fortsatt veldig stor for det østafjellske, sier meteorologen.