Meteorologene snur: – Flott bunadsvær i store deler av landet

Siste langstidsvarsel gir likevel godt håp om bra 17. mai-vær. – Prognosen er rundt 80 prosent sikker, sier meteorolog Geir Ottar Fagerlid.

17.mai i Herand

SOLEN KOMMER: Vestlandet, Midt-Norge og Nordland ligger an til å få flott og kjølig vær på 17. mai. Her fra feiring i Herand i Jondal i Hardanger.

Foto: Øyvor Bakke

Først ble det meldt oppholdsvær i hele landet , så nedbør overalt, bortsett fra lengst nord . Nå foreligger et nytt og enda mer pålitelig værvarsel for nasjonaldagen, og denne gangen er det godt nytt for mange:

– Det blir veldig mye bra vær, om enn litt kaldt. Det blir kun det sentrale østlandsområdet og Øst-Finnmark som får regn. I resten av landet ser det ut til å bli flott bunadsvær, sier meteorolog Geir Ottar Fagerlid ved Vervarslinga for Vestlandet.

Geir Ottar Fagerlid

GODT NYTT: Meteorolog Geir Ottar Fagerlid er glad for å kunne komme med bedre værmelding til deler av landet.

Foto: Meteorologisk Institutt

Regnbyger i Oslo

Østlandet blir rammet av et nedbørsfelt med regnbyger som strekker seg fra Agder til Hamar-regionen.

– Det vil føre til en del regnbyger først på dagen, men det vil være lengre oppholdsperioder. Utover dagen vil det lette opp på det østlige Østlandet, mens regnbygene vil henge igjen i Agder og Telemark, sier Fagerlid.

Sympatien med østlendingene er stor, spesielt på grunn av det særdeles flotte været denne uken innledes med .

– Nasjonaldagen vil jo utvilsomt føles som en nedtur etter tre dager med så pent vær. 16. mai venter vi 26-27 grader i Oslo, og så faller temperaturen som en stein natt til 17. mai, før det blir fint igjen 18. mai, sier Fagerlid.

Værvinnerne blir Vestlandet, Midt-Norge og Nordland, hvor det blir pent og tørt vær med gode muligheter for sol.

Værmelding 17. mai

BRA VÆR MANGE STEDER: Slik ser det siste varselet for nasjonaldagen ut.

Foto: Meteorologisk institutt

Kan bli kuling på kysten

Temperaturene er ventet å ligge mellom ti og femten grader på Østlandet og Sørlandet, ti-tolv på Vestlandet og i Midt-Norge og sju til ti grader i Nord-Norge.

Årsaken til den lave temperaturen langs kysten er nordvestlig vind som kan komme opp i frisk bris eller liten kuling utsatte steder.

I indre strøk på Vestlandet, hvor nordvesten ikke kommer til, f.eks. Hardanger og Voss, kan temperaturen med litt flaks komme helt opp i 20 grader.

– Vi får være glad på de bunadskleddes vegne. Det er ganske krevende å gå i bunad når termometeret kryper over 20 grader, sier meteorologen.

Kronprins Haakon og Marius Borg Høiby

TA MED PARAPLY: Kronprins Haakon, Marius Borg Høiby og andre på Østlandet bør ta med paraply på feiringen, spesielt tidlig på dagen.

Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix

– Mange små lavtrykk har vært utfordrende

Fagerlid sier en rekke små lavtrykk har gjort det utfordrende å utarbeide sikre prognoser for 17. mai.

– Disse lavtrykkene er typiske for mai og er litt vinglete, og bare litt bevegelse på et av dem kan gi store utslag på værmeldingen. Men nå er vi kommet så nær dagen at jeg vil regne dette varselet som 80-85 prosent sikkert, selv om det selvsagt kan komme noen detaljendringer, sier meterologen.