Dårligere utsikter for 17. mai-været

Regn og gråvær ser ut til å prege nasjonaldagen, selv om yr.no foreløbig melder oppholdsvær over det aller meste av landet. – Prognosene er usikre, og ting kan fortsatt endre seg, trøster meteorologen.

Regn på 17. mai

FINN FREM PARAPLYEN: Kun landets to nordligste fylker ligger an til å slippe unna regnet neste torsdag. Paraply blir påkrevd ekstrautstyr til bunaden.

Foto: Ragnar Christensen / NRK

Telefonen står knapt stille hos Meteorologisk institutt for tiden. Interessen rundt været på 17. mai er enorm, men dessverrre er ikke lenger langtidsvarselet så mye å juble for.

– Prognosene har endret seg siden onsdag , og nå ser det dårligere ut, i alle fall for Sør-Norges del, sier meteorolog Magni Svanevik ved Vervarslinga for Nord-Norge.

Lavtrykk inn fra vest

Kun Troms og Finnmark får stort sett tørt og fint vær, men der ødelegges idyllen trolig av østlig kuling som vil gjøre det utfordrende for fanebærere og andre i 17. mai-togene.

I Nordland og Trøndelag er det meldt gråvær og regnbyger. Lenger sør er det per nå ikke mye å juble for.

– Årsaken er et lavtrykk som kommer inn fra vest 16. mai og som vil prege været også 17. mai. Kort oppsummert vil det gi regn både på hele Vestlandet, Sørlandet og Østlandet, sier Svanevik.

Men Yr er optimistisk

Slår man derimot opp på yr.no i dag, er det knapt en regndråpe å se på varselet for 17. mai, enten man sjekker sør, øst, vest, nord eller midt i landet.

Vakthavende meteorolog Martin Granerød ved Vervarslinga på Vestlandet forklarer at prognosen den siste tiden har vist vestlig eller nordvestlig vind i vest og sør.

– Det betyr vanligvis nedbør, i alle fall bygevær. Værvarselet på yr.no ser litt for tørt ut for nasjonaldagen, mener han.

Også nord på Østlandet ventes det ganske sammenhengende nedbør, med vind fra øst.

Men Granerød understreker at andre prognoser antyder at kaldluft og nedbør ikke vil treffe landet før 18. mai.

– Det skal lite til før prognosen endres viss lavtrykksbanen endrer seg litt.

Meteorologene har likevel mest tro på at nasjonaldagen blir våt.

Slik blir 17. mai-været hos deg:

Østlandet ser ut til å få regn, rolige vindforhold og synkende temperaturer. I Oslo vil temperaturen ligge på 15-16 grader midt på dagen.

Sørlandet får samme værtype, men langt mer vind. På kysten kan den komme opp i liten kuling. Kristiansand kan få opp til 15 grader 17. mai, mens den andre steder i landsdelen er ventet å ligge på rundt ti grader.

Vestlandet får regn og rolige vindforhold, men må belage seg på vesentlig lavere temperaturer etter noen varme dager i starten av neste uke. Bergenserne kan vente seg ca. ti grader på nasjonaldagen.

17. mai 2013 - Haugesund

HUSK REGNTØY: Skal du gå i tog på 17. mai, bør du kle deg godt, slik som disse to i Haugesund for fem år siden. Vestlandet får omtrent samme vær i år som den gang.

Foto: Gisle Jørgensen

Værskillet vil ligge over Møre og Romsdal. Her blir det litt regn, men ikke så mye som lenger sør på Vestlandet. Rolige vindforhold og temperatur på ti-tolv grader.

Trøndelag får mer spredt regn, ellers grått og en del oppholdsvær. I Trondheim blir det 12-13 grader midt på dagen.

– I Nordland blir det mye det samme: Grått vær, regnbyger og rolige vindforhold. Bodø kan få opp mot 15 grader midt på dagen, men temperaturen vil synke en del utover ettermiddagen, sier meteorologen.

Troms og Finnmark ligger som nevnt an til å få det beste været, med oppholdsvær og gode muligheter for litt sol, men med østlig liten kuling. Det kan også komme litt nedbør i indre strøk. Temperaturutsikter lengst nord er ni-ti grader i Tromsø og helt ned i seks grader i Alta.

17. mai-prognose 2018
Foto: Meteorologisk institutt

– Usikre prognoser fra tirsdag

Meterorologen understreker at det fortsatt kan skje mye med været før 17. mai.

– Langtidsvarselet er fortsatt ganske usikkert. Prognosene spriker litt fra tirsdag, avhengig av hva som skjer med lavtrykket. Så først over helgen kan vi si med rimelig sikkerhet hva slags vær det vil bli på nasjonaldagen vår, sier Svanevik.