Meteorologen om dette langtidsvarselet: – Tror ikke jeg har opplevd lignende

Langtidsvarselet for hovedstaden er gode nyheter, om man liker varme og sol.

En mann hopper ut i sjøen ved Sørenga i Oslo mandag kveld.

VARMT: En mann hopper ut i sjøen ved Sørenga i Oslo I 2016. Langtidsvarselet for Oslo frister til flere dukkerter.

Foto: Vegard Wivestad Grøtt / NTB scanpix

Den siste uken har det blitt målt over 30 grader flere steder på Østlandet, blant annet i Lier i Buskerud (31,9 grader) og i Tønsberg i Vestfold (32,2 grader). Også i Oslo har det vært svært varmt, med temperaturer som matcher Madrid.

Det er lite som tyder på at varmen avtar med det første, og i hovedstaden viser langtidsvarselet at det skal bli mellom 20 og 31 grader på dagtid frem til neste lørdag. Den totale nedbørsmengden varslet i samme periode er 0 millimeter.

– Når jeg ser dette, tenker jeg at jeg burde hatt ferie nå, og ikke litt senere i sommer, sier statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl.

Langtidsvarsel for Oslo
Foto: YR / Skjermdump

– Har ikke opplevd lignende

Meteorologen påpeker at det ikke er unormalt at man får varmebølger om sommeren. Samtidig mener han prognosene er oppsiktsvekkende, særlig sett i sammenheng med varmeperioden store deler av landet opplevde i mai.

Rafael forteller om været

Statsmeteorolog Rafael Escobar Løvdahl (født på 80-tallet) kan ikke huske å ha opplevd to perioder som er så varme, som det det ligger an til å bli i sommer.

Foto: Maria Knoph Vigsnæs

– Det er ikke helt unormalt at det skjer, men for min del sliter jeg litt med å huske at det har vært så fint både i mai og i juni, og nå i starten av juli. Vi har dette året 1947, som vi snakker om hele tiden, fordi da var det varmt både i juni og august, men det husker jo ikke jeg, sier Løvdahl, som påpeker at han på stående fot ikke har fått sjekket statistikken for de siste årene.

– Men som sagt, jeg har ikke opplevd så fint vær tidlig på våren og forsommeren, som det vi har hatt nå.

Laster Twitter-innhold

Holder seg varmt lenge

Tirsdag denne uken var varmeste dag mange steder Østafjells. Varmerekorden fra Drammen og Vestfossen ble flyttet litt lenger nord i Buskerud, til Sigdal kommune. I Nedre Eggedal ble det målt 33,8 grader.

Så varmt har det ikke vært siden den historiske sommeren 2014.

Tidligere torsdag ble det også spekulert i om Oslo kunne bli den varmeste hovedstaden i Europa, men temperaturen ved Bygdøy målestasjon stoppet på 31,4 grader. I Madrid ble det til sammenligning målt 32 grader, ifølge timeanddate.com.

Løvdahl sier forklaringen på det gode været på Østlandet er en stabil høytrykkssituasjon, med stabile luftmasser. Det ser heller ikke ut til å avta med det første, sier Løvdahl, og viser til det månedlige langtidsvarselet.

Lyngbrann Mysuseter

Onsdag kveld måtte brannvesenet rykket ut på en lyngbrann ved Mysusæter i Oppland. Nå gjeninnfører brannvesenet totalforbud flere steder.

Foto: Even Luseter / NRK

– Det ser ut til å vedvare, men i slutten av denne fireukersperioden ser vi en endring til noe mer normal sirkulasjon (i luftmassene), noe som tyder på at man kan få inn noe lavtrykk fra vest. Det vil en ende ta, men den er ganske langt borte.

Meteorologen påpeker samtidig at det fine været også gir hodebry for enkelte.

– Dette er ikke godt nytt for skogbrannfaren, som nok vil tilta disse dagene. Jeg har blant annet fått melding om å ikke vanne unødig i Oslo kommune. Det blir varmt og tørt fremover, så følg rådene man får av myndighetene.

– Bedre i nord

I de nordlige delene av landet er det ikke varmerekorder som har stått for fall, men nedbørsrekorder.

– Tromsø passerte i dag nedbørsrekorden for juni, og dette gjelder også flere andre målestasjoner i Nord-Norge. Men mot slutten av helgen blir det bedre i Nord-Norge også. Allerede i morgen blir det bedre vær sør i Nordland, så dette godværet går sakte, men sikkert nordover.