Lekre linseskyer

En stabel smultringer? En UFO? Nei da, disse skyene kaller vi linseskyer, og de oppstår når det blåser kraftig i fjellet.

Linseskyer over Jan Mayen
Foto: Thomas Olsen / Met.no

Yr-bruker Tore har sendt inn et bilde av en mystisk sky over Levajok i Øst-Finnmark. Bildet ble tatt på seinsommeren, og han lurer på årsaken til den UFO-lignende skyen.

På latin kalles disse skyene altocumulus lenticularis. På norsk kaller vi de linseskyer.

Linseskyer dannes i nærheten av en fjelltopp når det blåser kraftig i høyden. Luften strømmer over fjellet, og det dannes en bølgebevegelse på lesiden. Der oppstår skyene som «toppen» av bølgen.

Noen ganger er det fuktige og tørrere lag om hverandre i luften over fjellet, og skyene kan oppstå i flere lag oppå hverandre. Da kan skyene bli seende ut som i bildet helt øverst i saken.

Tegn på turbulens

Linseskyer assosieres med fjellbølger, som dannes under spesielle forhold. I et landskap med mye høydeforskjeller og vind, vil man få ulik avstand mellom bølgetoppene, og skyene oppstår i et mer uregelmessig mønster. Siden fjellbølgene genererer mye turbulens, utgjør disse en fare for luftfarten, særlig småflytrafikk.

Linseskyer kan oppstå over de fleste fjell i Norge, men også andre steder rundt omkring i verden. Det må kraftig vind til, og derfor er skyene også assosiert med mye vind på bakkenivå. Typisk får vi linseskyer hos oss når vinden kommer fra retning sør og sørøst.