Ikke lenger fare for ekstremvær i vest

Kraftig lavtrykk over Vestlandet torsdag nedjustert til OBS-varsel. – Folk som skal hente i barnehage og på skole bør dra tidlig hjem fra jobb hvis de kan, advarte meteorologen onsdag.

Sotrabroen stengt

KAN BLI STENGT: Stormen torsdag kan føre til at broer i bergensområdet kan bli stengt. Sotrabrua på riksvei 555 er særdeles utsatt. (Arkivbilde)

Foto: Anders Ekanger / NRK

Lavtrykket utenfor Sør- og Vestlandet har vært overvåket tett av meteorologene, som allerede tirsdag ble klassifisert som fase A - hakket før ekstremvær.

Ventet opp mot 120 millimeter nedbør

Onsdag kveld viste de siste prognosene at det kraftige og hissige lavtrykket flytter på seg igjen. Torsdag var det ventet å rulle oppover kysten med sørlig liten til full storm fra Boknafjorden tidlig på ettermiddagen og videre opp mot Bergen og Sognefjorden senere på ettermiddagen.

SISTE:

– Vi har avsluttet økt overvåkning av dette lavtrykket og har i stedet sendt ut OBS-varsel. Vinden blir ikke fullt så kraftig som vi fryktet, men det er like fullt ventet sørvestlig liten storm og vindkast på 25 til 35 meter per sekund, sier meteorolog Justina Wodziczko torsdag formiddag.

Laster Twitter-innhold

Lavtrykket var ventet å medføre store nedbørsmengder, med opp mot 120 millimeter nedbør på ett døgn i Rogaland og Sunnhordland. Mengder i denne størrelsesordenen kan alene kvalifisere uværet til ekstremvær.

Tall torsdag morgen viser at det har kommet mye vann, men ikke på langt nær de mengdene som var fryktet:

Laster Twitter-innhold
Det ventes store mengder regn

Men lenger oppe kan vestavind fortsatt skape farlige værforhold.

– Blir verst i Hordaland

– Omtrent ved fylkesgrensen mellom Hordaland og Sogn og Fjordane ser lavtrykket ut til å bli blåst på land vestfra. Det gjør at lavtrykkssenteret blir liggende litt nord for Bergen, som vil føre til et ganske kortvarig, men veldig hissig uvær i bergensområdet. Det blir dette området som får det verste været, sier, sa statsmeteorolog Aslaug Skålevik Valeved ved Vervarslinga for Vestlandet ved 23-tiden onsdag.

Lavtrykket vil også gi rikelig med vind og kastevinder også i store deler av Sogn og Fjordane.

– Det vil bli svært kraftige vindkast på ettermiddagen og kvelden, omtrent akkurat når folk er på vei hjem fra jobb og skole. Styrken på kastene kan komme opp i 35 til 40 meter per sekund, advarte Valeved onsdag.

Torsdag er altså varselet redusert noe, men Wodziczko sier værvarselet likevel er alvorlig og må tas hensyn til.

– Vi venter fortsatt svært kraftige kastevinder, og det er de som gjør mest skade. Så folk må ta hensyn til været, sier hun.

Advarer mot stengte broer

Stormen skulle i bergensområdet være på sitt verste i 16-17-tiden.

– Med så kraftig vind kan broer bli stengt akkurat når folk skal dra fra jobb og hente i barnehager og på skoler. Derfor anbefaler vi at folk som skal over broer drar tidlig hjem fra jobb i morgen, hvis de kan, sa Valeved onsdag.

Torsdag er det allerede meldt ekstremvær i Nordland og Troms . Uværet har fått navnet «Ylva» og er ventet å slå til med full styrke på morgenkvisten.